Numărul absolvenţilor de liceu care au decis să îşi depună dosarele pentru admiterea la facultăţile din cadrul universităţilor ieşene chiar din prima zi a perioadei de înscriere a fost relativ scăzut.

Potrivit datelor Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în cursul acestei zile au fost depuse 325 de dosare de înscriere la facultate, cele mai multe fiind la facultăţile de Economia şi Administrarea Afacerilor, Informatică, Litere – secţia Limbă şi literatură, Psihologie – secţia de Ştiinţe ale educaţiei. La specializările Filosofie, Geologie, Sociologie, Geologie, Inginerie Geologică, Arte vizuale nu a fost depus nici un dosar în prima zi de înscrieri.

Număr mic de înscrieri a fost înregistrat şi la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, unde profesorii speră ca la începutul anului universitar 2015-2016 să fie acelaşi număr de studenţi ca şi în anii precedenţi.

Conform statisticilor universităţii tehnice, în prima zi de înscriere au fost depuse 59 de dosare deşi conducerea instituţiei de învăţământ superior a scos la concurs 2.555 locuri. Cele mai multe dosare, 16, au fost depuse la Facultatea de Automatizări Calculatoare. Alte 10 dosare au fost depuse la Textile-Pielărie şi Management Industrial. Pe al treilea loc în preferinţele absolvenţilor de liceu se află Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată. La polul opus se află Facultatea de Chimie, unde a fost depus doar un dosar.

„Sunt mulţi absolvenţi de liceu care încă nu şi-au primit diplomele de bacalaureat. Mai este problema promovabilităţii, dar şi cea a natalităţii tot mai scăzute. Sperăm ca până pe 1 octombrie să avem acelaşi număr de studenţi ca şi anul trecut”, a declarat, pentru AGERPRES, prof univ dr ing Cezar Oprişan, decanul Facultăţii de Mecanică din cadrul UTI Iaşi.

În perioada 13-18 iulie la Universitatea ‘Al.I. Cuza’ se va organiza admiterea pentru anul universitar 2015-2016. Studenţii au posibilitatea de a se înscrie online sau de a veni la sediul instituţiei în fiecare zi de la ora 9 la ora 17, cu excepţia zilei de sâmbătă, când programul va fi până la 14. Pentru sesiunea de admitere de anul acesta, la cele 15 facultăţi ale UAIC sunt scoase la consurs peste 6.200 de locuri, 3.425 dintre acestea fiind bugetate. La majoritatea facultăţilor admiterea se face pe bază de dosar. Rezultatele vor fi afişate în perioada 19-24 iulie.

La cele 11 facultăţi ale Universităţii Tehnice ‘Gh. Asachi’ până pe 31 iulie se fac înscrieri pentru cele 4.203 locuri la buget scoase la concurs. Înscrierile se pot face şi online, excepţie fiind la facultăţe de Automatică şi Calculatoare, Arhitectură ‘G.M. Cantacuzino’ şi Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului. Tot la aceste facultăţi se vor da şi examene de admitere. Cei de la UTI vor organiza o nouă sesiunea de admitere şi în perioada 7 – 25 septembrie. AGERPRES