La Reşiţa s-au deschis porţile Şcolii Duale

Reşiţa a găzduit, pe 29 septembrie, manifestarea intitulată  ‘Start Dual’, un eveniment care a marcat deschiderea porţilor Şcolii Duale din municipiu, unică în judeţul Caraş-Severin, la care s-au înscris peste o sută de elevi.

Mă bucur că s-a întâmplat acest eveniment, pentru că este o încununare a muncii tripartite, un demers făcut de Primăria Reşiţa, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi cu mai mulţi agenţi economici, care au înţeles să ni se alăture în acest proces. În primul rând lor le mulţumesc, pentru că au avut curajul să se implice în acest demers. Sunt fericit să constat că din cei 121 de elevi înscrişi în primul an de şcoală duală profesională, 60 sunt din afara Reşiţei. Cu alte cuvinte, una din ţintele pe care mi le-am propus, de a începe să aduc tineri în municipiul nostru începe să se îndeplinească. Nu va fi uşor, acest proces de abia acum începe şi vor fi, probabil, şi disfuncţionalităţi. La Braşov, de exemplu, au fost inclusiv dispute între agenţii economici şi profesorii care predau teoria, fapt pentru care au fost organizate team building-uri, pentru a se pune de acord cu modul în care vor lucra cu copiii. Este bine că ştim acest lucru, pentru că putem să îndreptăm unele din aceste aspecte“, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

Şcoala în sistem dual prevede cooperarea dintre unitatea de învăţământ şi agentul economic. La un an de la demararea proiectului de o importanţă majoră pentru judeţul Caraş-Severin, alături de elevii primei generaţii, au participat părinţii şi diriginţii acestora, directorii celor trei licee tehnologice din Reşiţa care găzduiesc clasele învăţământului profesional dual, agenţii economici, precum şi reprezentanţi ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, ai Casei Corpului Didactic şi ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Caraş-Severin.

“Se pare că în condiţiile României, în condiţiile economiei noastre, acest sistem funcţionează acolo unde pun umărul şi autorităţile locale. Şi de aceea ne place să spunem că trecem de la sistemul dual la sistemul trial, iar Reşiţa este un exemplu în acest sens. A contat enorm promovarea pe care Consiliul local, în frunte cu primarul municipiului au făcut-o, atât în rândul elevilor, cât şi a părinţilor, vorbindu-le de şansa pe care o oferă acest sistem, dar şi în rândul angajatorilor. Eu cred că putem inclusiv să conceptualizăm acest model, ca fiind un model care funcţionează bine la noi, în România”, a afirmat Ildiko Pataky, prim-vicepreşedinte al CRIO Vest Timişoara.

Şcoala duală are ca scop promovarea învăţământului profesional şi obţinerea resursei umane calificate pentru firmele care îşi desfăşoară activitatea în oraş. Pactul a fost încheiat între cele trei unităţi de învăţământ din Reşiţa, care şcolarizează elevi în învăţământul profesional şi tehnic, şi şapte companii şi agenţi economici. Un avantaj al frecventării acestei şcoli o reprezintă şi faptul că Primăria Reşiţa oferă, pe lângă bursa de până la 500 lei de la stat, şi o altă bursă, în valoare de o sută lei, pentru elevii cazaţi în căminele şcolare, iar agenţii economici, încă 200 lei. AGERPRES