rosia_camion.jpgGabriel Resources a avut pierderi de 22,7 milioane dolari canadieni (16,9 milioane euro) anul trecut, cauzate de un rezultat negativ de 15,9 milioane dolari canadieni (11,8 milioane euro) din evoluţia cursului de schimb, şi a anunţat că proiectul Roşia Montană ar putea produce aur din 2014.

În ultimul trimestru al anului, compania a avut o pierdere de nouă milioane de dolari canadieni (6,7 milioane de euro), din care 5,8 milioane de dolari canadieni (4,3 milioane de euro) din cauza impactului cursului valutar, se arată într-un comunicat al companiei. Gabriel Resources a cheltuit anul trecut 38,2 milioane de dolari canadieni (28,4 milioane de euro), respectiv 13,6 milioane de dolari canadieni (10,1 milioane de euro) pentru proiecte de dezvoltare şi a beneficiat de returnări de taxe din partea statului român de 6,9 milioane de dolari canadieni.

Bugetul de bază şi cheltuieli estimate pentru proiectul Roşia Montană anul acesta totalizează 65 de milioane de dolari canadieni (48,3 milioane de euro), incluzând doar acele cheltuieli şi angajamente pentru menţinerea valorii investiţiei companiei în proprietăţi miniere şi obţinerii autorizaţiei de mediu.

Proiectul Roşia Montană continuă să beneficieze de sprijinul unor lideri politici de la nivel local şi central, în contextul eforturilor Guvernului de a stimula economia, notează compania, care evidenţiază progresele în procesul de obţinere a autorizaţiei de mediu şi a aprobărilor pentru planul urbanistic zonal industrial modificat şi pentru planul urbanistic zonal al regiunii protejate. Totodată, compania a obţinut, până în prezent, zece din cele 12 aprobări necesare acordului final al Consiliului Local Roşia Montană.

Astfel, conducerea Gabriel Resources consideră că după aprobarea de către Guvern a autorizaţiei de mediu şi a noului certificat de descărcare arheologică pentru zona Carnic, în absenţa unor evenimente neprevăzute, va dura aproximativ un an pentru a finaliza majoritatea achiziţiilor pentru terenurile de suprafaţă, respectiv pentru a obţine cea mai mare parte a celorlalte permise şi aprobări, inclusiv permise de construcţie pentru faza iniţială.

Construcţia minei ar putea dura 30 de luni de la pornirea lucrărilor. În absenţa unor întârzieri neprevăzute, proiectul Roşia Montană ar putea începe să producă aur până la sfârşitul anului 2014, estimează Gabriel Resources.