popa_mariana.jpgNoul plan de învăţământ pentru anul şcolar 2012-2013 va fi creat în judeţul Satu Mare în funcţie de necesităţile de pe piaţa forţei de muncă, existând solicitări pentru absolvenţi specializaţi în domeniul agricol, electronic, prelucrarea lemnului sau tapiţerie.

Inspectorul şcolar general Mariana Popa a declarat joi, într-o conferinţe de presă, că a avut loc o întâlnire între agenţii economici sătmăreni, directorii unităţilor de învăţământ cu profil tehnic, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi ai Consiliului Local, având ca scop găsirea unui echilibru între nevoile pieţei forţei de muncă şi calificările în care sunt instruiţi elevii.

Mariana Popa a afirmat că în urma acestei întâlniri s-a ajuns la „o înţelegere benefică” pentru ambele părţi, care în final va duce la „susţinerea şi dezvoltarea economică a judeţului”. S-a convenit astfel ca meseriile în care sunt pregătiţi elevii sătmăreni să fie în concordanţă cu necesitatea pieţei forţei de muncă din judeţ.

”Ne propunem, în continuare, un trend crescător în ceea ce priveşte numărul elevilor de la şcolile cu profil tehnic. De asemenea, numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a a scăzut, astfel că va fi nevoie de o repartiţie a profilelor şi a specializărilor”, a declarat Mariana Popa. Oamenii de afaceri au propus creşterea numărului de absolvenţi în domeniul agricol (mecanici agricoli), electronic, prelucrarea lemnului sau tapiţeri. Potrivit inspectorului şcolar general, în prezent există un deficit de absolvenţi în domeniul textilelor, serviciilor, sau ca montatori de subansamble. AGERPRES