La Sfântu Gheorghe a început marţi faza naţională a Olimpiadei de industrie textilă şi pielărie, la care participă 52 de elevi din ţară, laureaţi la fazele judeţene. Inspectorul şcolar Marius Popescu a declarat că judeţul Covasna găzduieşte pentru a treia oară Olimpiada naţională de industrie textilă şi pielărie, ediţiile anterioare desfăşurându-se în 2008 şi 2011 la Liceul tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc.

„În luna februarie au avut loc olimpiadele judeţene din domeniile profesionale în urma cărora s-au calificat la faza naţională câte doi elevi, din clasele a XI-a şi a XII-a. Astăzi (marţi – n.r.) vor susţine proba scrisă de trei ore (…), iar joi proba practică. Ziua de miercuri e rezervată destinderii şi vom face o vizită de studii şi la o fabrică textilă din municipiul Târgu Secuiesc”, a spus Marius Popescu.

Câştigătorii olimpiadei vor primi premii din partea sponsorilor şi, de asemenea, vor avea posibilitatea de a intra la facultate pe locuri rezervate. „Premiile vor fi surpriză, fiindcă Ministerul Educaţiei nu ne-a ajutat cu niciun ban pentru premii, doar pentru costurile de cazare şi masă, în rest nimic (…) Încercăm să ne descurcăm cu ajutorul sponsorilor, prietenilor, rudelor, fiecare cu ce a putut să contribuie pentru buna organizare şi încercăm să-i recompensăm pe aceşti elevi (…) Sunt unele facultăţi din ţară care asigură celor mai buni elevi oportunitatea de a intra direct la facultate pe baza acestor rezultate obţinute la fazele naţionale ale olimpiadelor”, a afirmat Marius Popescu.

Olimpiada se desfăşoară la Liceul tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe, cu o veche tradiţie în industria textilă. „Din anul 1948 se şcolarizează elevi în această şcoală în domeniul industriei textile şi pielăriei. Am avut foarte mulţi elevi care au terminat aici, care au lucrat la fabrica textilă ‘Oltul’ din Sfântu Gheorghe, dar şi din alte zone ale ţării, spre exemplu de la Odorheiul Secuiesc sau Paşcani, care după ce au terminat şcoala au mers acolo să lucreze”, a declarat directoarea Grupului şcolar, Farkas Gizella.

Inspectorul şcolar general, Kiss Imre, a amintit că industria textilă este ramura principală a economiei judeţului Covasna, în acest domeniu fiind oferite cele mai multe locuri de muncă, judeţul fiind supranumit şi „Valea pantalonilor” datorită numeroaselor fabrici de profil existente în zonă. El a menţionat că Inspectoratul Şcolar Judeţean pune accent pe dezvoltarea învăţământului tehnologic şi profesional, ce a avut o perioadă de declin la nivel naţional, considerând important ca tinerii, care nu vor să urmeze o facultate, să aibă o meserie la ieşirea din şcoală şi să-şi poată găsi un loc de muncă, iar în acest scop va stimula intensificarea legăturilor dintre instituţiile de învăţământ şi mediul de afaceri.
Managerul clusterului Transylvania Textile&Fashion, Mirela Bogyo, a declarat că sprijină tinerii care vin cu idei inovatoare şi care vor să-şi construiască o carieră în acest domeniu. „Tinerii pot apela la noi pentru sprijin, pentru parteneriate, organizarea de evenimente şi proiecte comune, dar şi pentru locuri de muncă sau dacă vor să pornească o afacere în domeniu (…) Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) va deschide în curând un hub la Sfântu Gheorghe prin care doreşte să sprijine tinerii creativi (…) Prin intermediul clusterului nostru, tinerii interesaţi de industria textilă pot fi la curent cu noutăţile, cu materialele noi, tehnologiile de ultimă oră, cu tendinţele modei la nivel naţional şi internaţional. De aceea, le recomand să ţină legătura cu clusterele şi institutele de cercetare”, a spus Mirela Bogyo. AGERPRES