Universitatea de Stat din Râmnicu Vâlcea va avea în cinci ani aproximativ 5000 de studenţi la 6 discipline, a declarat marţi prof univ. Mircea Perpelea, prorector onorific pentru dezvoltarea învăţământului de stat la Râmnicu Vâlcea din cadrul Universităţii din Piteşti.

„Este un început bun al bazelor Universităţii din Râmnicu Vâlcea. Deşi funcţionăm ca o anexă a Universităţii de Stat din Piteşti, demersurile sunt ca în cinci ani, Universitatea de Stat din Râmnicu Vâlcea să aibă propria autonomie şi personalitate juridică. Mai mult, ştiu că municipalitea se află în proces de negocieri cu Universitatea din Heidelberg pentru o colaborare din toate punctele de vedere, mai ales una conceptuală”, a precizat Perpelea.

Potrivit acestuia, conceptul universitar de la Vâlcea se subînscrie într-un model european de „studii de excelenţă” „Conceptul priveşte dezvoltarea într-un oraş mic, cochet, cu deschidere maximă către turism, cu istoric şi cu o cultură bogată. Să nu uităm că Râmnicu Vâlcea se află aproape în centrul ţării, deci distanţele către regiunile istorice şi geografice ale României sunt relativ egale. Universitatea din Râmnicu Vâlcea va oferi ambele secţiuni de studii superioare, atât politehnic cât şi socio-umanist”, a mai spus Mircea Perpelea.


În prezent, Universitatea din Râmnicu Vâlcea funcţionează ca o anexă a Universităţii de Stat din Piteşti. Universitatea beneficiază de un campus în cartierul Vlădeşti, pe locul unei foste unităţi militare, unde proiectele municipalităţii au în vedere dezvoltarea unui mic cartier studenţesc care să includă cămine studenţeşti, pub-uri, biblioteci şi o casă a universitarilor. În prezent, la Râmnicu Vâlcea, 600 de studenţi urmează cursuri de filologie, pedagogie şi informatică într-o clădire reabilitată în proporţie de 80%. Potrivit prorectorului Mircea Perpelea, cel de-al doilea corp de clădire, o construcţie monument din 1923, este inclus într-un amplu proiect privind realizarea unui „Centru Universitar de Excelenţă”.

„Această clădire monument construită în 1923 are nevoie de 7 milioane de euro pentru reabilitare. Noi vom încerca pe baza parteneriatului public-privat să identificăm resurse în acest sens pentru a o transfoma într-un Centru Universitar de Excelenţă, unde să se ţină congrese internaţionale, sesiuni de prelegeri, etc’, a mai spus Mircea Perpelea. AGERPRES