La Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost inaugurată pe 30 mai Clasa „Confucius”, care va funcţiona în cadrul Departamentului de Limbi Moderne Aplicate, condus de prof. univ. dr. Vanda Stan. La eveniment au participat, între alţii, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universitar al UVVG, precum şi o importantă delegaţie a Ambasadei Republicii Populare China, la Bucureşti, condusă de directorul Departamentului Educaţie, Deng Liming primul secretar al ambasadei.

Au fost, de asemenea, prezenţi conf. univ. dr. Xia Junsuo şi prof. univ. dr. Nicolae Sera, directorii Institutului „Confucius” din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Un moment deosebit l-a constituit dezvelirea plăcii Clasei „Confucius” Arad, urmat de înmânarea certificatelor de competenţă lingvistică – limba chineză – HSK.

De asemenea au fost prezentaţi cei 12 membri ai Summer School China, elevi de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad şi studenţi ai UVVG, care vor vizita China în luna iulie a acestui an.

„Am inaugurat astăzi, în mod festiv, clasa Confucius, care va funcţiona în cadrul Institutului Confucius de la UBB din Cluj Napoca. Este un pas mare pe care îl facem pentru a introduce limba chineză în structurile UVVG, având în vedere că în anul I funcţionează specializarea limba engleză-chineză. Este o bucurie pentru noi să iniţiem această colaborare cu Institutul Confucius, cel mai prestigios institut de cultură şi limbă chineză din lume ţi este important să ne gândim în viitor. În acest sens menţionez că am amenajat deja o locaţie specială pentru cei care vor frecventa Institutul Confucius, într-o clădire ce are toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea procesului de învăţământ şi a unor activităţi sportive”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Preşedintele UVVG a spus că se doreşte ca în cadrul acestui Institutului de Ştiinţe ale Vieţii să fie deschis, cât de curând, Centrul Medical de medicină tradiţională chineză, cu un profesor de la Budapesta, care va veni la Arad. Centrul va colabora cu clinicile universitare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

„Evenimentul de astăzi este un pas foarte mare, nu numai în plan local, ci şi în plan naţional. Înrudirea pe care o vom avea cu Institutul Confucius ne va ajuta în perspectiva anilor viitori să organizăm programe de studii în limba chineză, să întărim relaţiile cu universităţi din China, să facem schimburi de experienţă, şcoli de vară şi să putem ca, în programul de mobilităţi, studenţii noştri să participe la activităţile din cadrul acestor universităţi. Suntem într-o fază avansată în elaborarea acestor protocoale de studii cu universităţi din China şi în mod cert la Arad vom avea un centru puternic pentru limba chineză”, a adăugat prof. univ. dr. Aurel Ardelean. AGERPRES