upa_biserica1.jpg„Românie, Grădina Maicii Domnului, vin la tine în numele lui Iisus Hristos”. Acestea au fost cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea, în mai 1999, când a călcat pe pământ românesc.

Acum, 11 ani mai târziu, s-a retrăit emoția întâlnirii istorice dintre Suveranul Pontif și Preafericitul Patriarh Teoctist, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, prin vernisajul unei expoziții fotografice dedicate acestui eveniment. Instantaneele care surprind îmbrățișarea simbolică dintre catolicism și ortodoxie i-au impresionat pe reprezentanții celor două Biserici, invitați la eveniment.

„Rolul fotografiei, al vizualului în general, este să ne facă să vedem mai clar ce se petrece în jurul nostru. Motivația acestei vizite istorice a plecat de la popor. Și părerea mea sinceră este că, dacă va fi vreodată o unire a celor două Biserici, aceasta tot de la popor va porni”, a spus părintele Protopop Andrei Constantin.

In același timp, părintele Cornel Cadar, a apreciat inițiativa de a retrăi prin imagini prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă. „Privind aceste fotografii intrăm în contact cu o altă lume, una spirituală și avem nevoie din când în când să ne uităm spre lucrurile cu adevărat importante. Acești doi oameni care au marcat viața societății, Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist, ne-au amintit că există mai multe lucruri pe care le avem în comun decât lucruri care ne despart”, a precizat reprezentantul Episcopiei Romano Catolice Iași.

Colajul de imagini cu vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România a fost adus publicului ieșean cu sprijinul omului de cultură Emil Stratan. „Această expoziție a bucurat iubitorii de fotografie din mai multe orașe, ea fiind inaugurată în 2009, cu prilejul celebrării unui deceniu de la întâlnirea memorabilă dintre Patriarhul României și Suveranul Pontif. Suntem bucuroși că am reușit să o aducem și publicului ieșean, aici la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, care a devenit în ultima perioadă un nucleu al manifestărilor culturale”, a precizat acesta.

Gazdă a evenimentului, rectorul UPA din Iași a invitat publicul să se bucure de aceste amintiri. „Această întâlnire a fost istorică prin prisma efectului pe care l-a avut asupre relațiilor externe ale României, dar și prin mesajul pe care l-a transmis și căruia trebuie să-i dăm atenția cuvenită. Menirea noastră, și aici vorbesc și despre menirea universității noastre, este să construim, nu să demolăm”, a punctat prof.univ.dr. Doru Tompea.

La vernisaj au mai participat preotul Mihail Grigoraș, preotul Radu Brânză, preotul Cristian Diac și preotul Constantin Prodan.

upa_biserica2.jpg