usamv_buc_biotehnologii.jpgNoul sediu al Facultăţii de Biotehnologii a fost inaugurat la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, în prezenţa ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, a însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, ambasadorului Franţei Francois Saint-Paul, precum şi a altor membri ai corpului diplomatic.

Sediul are o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi şi dispune de 16 laboratoare de biologie moleculară, ezimologie, inginerie genetică, biochimie, laboratoare înalt specializate.

„Profitând de faptul că ne găsim în Săptămâna europeană a biotehnologiilor, profitând de oportunitatea deschiderii noului an universitar, am inaugurat acest nou sediu al Facultăţii de Biotehnologii, facultate care există de 20 de ani, din 1996. În total, în România avem 557 de facultăţi, dar una singură este Facultate de Biotehnologii. L-am inaugurat pentru că vechiul sediu al clădirii beneficia de o suprafaţă de cinci ori mai mică. Acest nou sediu reprezintă o investiţie de 30 de milioane de lei, finanţată integral din fonduri de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale universităţii. Această clădire are o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, unde se regăsesc 16 laboratoare de biologie moleculară, ezimologie, inginerie genetică, biochimie, laboratoare înalt specializate, o aulă, amfiteatre şi săli de seminar pentru studenţi”, a declarat rectorul USAMV, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în noul sediul îşi vor desfăşura activitatea aproape 1.000 de studenţi, masteranzi, cadre didactice şi cercetători. „Este o dotare de vârf, o dotare care a fost asigurată, de asemenea, prin cele peste 160 de proiecte derulate de cadrele didactice şi cercetătorii din Facultatea de Biotehnologie. Acesta este un exemplu fericit în care, alături de o infrastructură de top, avem şi resursă umană înalt calificată”, a subliniat Cîmpeanu.

Prezent la inaugurare, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a subliniat că ceea ce se face la Facultatea de Biotehnologii „nu este numai relevant şi important pentru noi toţi, pentru societate, ci este şi un model pentru cercetarea ştiinţifică a viitorului”. „Toată lumea aşteaptă de la dumneavoastră soluţii pentru marile provocări, pentru temele viitorului: eradicarea foametei în lume, care este o temă extraordinar de dificilă şi de grea, pe care specia noastră ar trebui totuşi să o rezolve într-un timp istoric rezonabil. Cred de aceea că aveţi în momentul de faţă aici un loc excepţional pentru studiu, pentru cercetare, pentru formarea dumneavoastră ca viitori specialişti şi întreaga societate aşteaptă de la dumneavoastră mari rezultate”, a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, fără biotehnologii, în lume, în prezent, nu se mai poate dezvolta producţia agroalimentară. „În condiţiile în care până în 2050 trebuie cel puţin să se dubleze sau se prevede că se va dubla cererea de alimente, cred că soluţia nu mai poate veni decât de la cercetare şi de la partea de biotehnologii. În condiţiile în care ştim cu toţii că bolile şi dăunătorii devin tot mai rezistenţi la produsele chimice clasice, cred că biotehnologiile reprezintă o soluţie şi ştiu foarte bine că în lume cam 30% din profitul din agricultură se obţine din cultivarea de plante rezultate în urma biotehnologiilor. Îmi doresc ca această facultate să devină emblema agriculturii româneşti, să ofere soluţii pentru agricultorii noştri. Cred şi sunt convins că de aici vor fi absolvenţi care să contribuie esenţial la creşterea bunăstării fermierului român, dar în primul rând la sănătatea consumatorului”, a afirmat demnitarul.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, a vorbit despre buna cooperare între România şi Franţa în domeniul educaţiei. „Sunt fericit să fiu aici astăzi, pentru că această zi este foarte importantă pentru USAMV. Noi, francezii, suntem convinşi că toată filiera agroalimentară este ceva foarte important pentru viitorul Europei. În Europa trebuie să avem o filieră foarte puternică. Dacă avem o filieră foarte puternică în Europa, trebuie să avem o filieră foarte puternică şi în România, pentru că nu există un viitor pentru agricultură europeană fără România. Avem o foarte bună cooperare, avem şi o filieră francofonă la USAMV la Cluj, avem mulţi studenţi francezi în România. Ştiu că există un proiect cu deschiderea unei filiere francofone la USAMV Bucureşti”, a precizat diplomatul.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a spus că Statele Unite şi România „lucrează împreună” pe teme importante, precum inovaţia, antreprenoriatul, şi a subliniat că biotehnologiile reprezintă un domeniu foarte important. AGERPRES