uvvg arad2.jpgPrima Şcoală de vară internaţională cu tema „Aspecte actuale în Dreptul privat european” în organizarea Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se desfăşoară în perioada 8-12 iulie.

Cursurile sunt susţinute de profesori de renume internaţional din Austria şi Polonia, între care: prof. Rudolf Welser, Doctor Honoris Causa al UVVG, conducătorul Centrului de Cercetare pentru Reforma Dreptului European de la Universitatea din Viena; prof. Walter Rechberger şi prof. Peter Lewisch de la Universitatea din Viena; prof. Irene Welser, membră a unei mari societăţi de avocatură din Viena, şi prof. Jerzy Pisulinski de la Universitatea „Jagiellonski” din Cracovia.
Potrivit preşedintelui UVVG Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Şcoala de vară internaţională se adresează studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, cadrelor didactice, dar şi practicienilor (magistraţi, avocaţi, notari, consilieri juridici etc.) care doresc să-şi actualizeze cunoştinţele în domeniul dreptului european.

‘Relaţiile UVVG Arad cu Universitatea din Viena au cunoscut o dezvoltare deosebită, pe multiple planuri, încă de acum 10 ani, când rectorului de atunci al Universităţii din Viena, prof. univ. dr. Georg Winckler, i s-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al UVVG. De atunci, relaţiile de colaborare cu prestigioasa Universitate din Viena au cunoscut o permanentă dezvoltare, pe multiple planuri’, a subliniat luni, la deschiderea Şcolii de vară, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
În ceea ce priveşte domeniul juridic, acesta a arătat că în luna septembrie 2012 UVVG a organizat un important simpozion cu tema „Recodificarea dreptului privat în Europa”, unde a participat întregul grup de cercetare de la Viena, condus de prof. dr. Rudolf Welser, căruia Senatul UVVG i-a conferit, cu acea ocazie, înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa, moment care a însemnat începutul unei fructuoase colaborări internaţionale, dovadă fiind şi această primă Şcoală de vară internaţională, la care participă cinci dintre membrii Grupului de cercetare de la Viena.
‘În luna noiembrie 2012 am participat la Viena la Simpozionul cu tema „Garanţiile obligaţiilor în dreptul european”, organizat de Universitatea din Viena, ca singur reprezentant al unei Universităţi din estul Europei, manifestarea fiind onorată de importante personalităţi ale Austriei, dintre care îi amintesc pe Ministrul Justiţiei, Preşedintele Curţii Supreme a Austriei, Procurorul general al Curţii Europene de Justiţie, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice. (…) Colaborarea ştiinţifică dintre universităţile noastre este atestată şi de faptul că, încă de la fondarea Grupului de cercetare de la Viena, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG, dl. Cristian Alunaru, a fost primit ca membru al acestui grup’, a adăugat preşedintele UVVG.

La rândul său, conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG, a declarat că în cadrul Şcolii de vară sunt prezentate informaţii de mare actualitate din domenii ale dreptului european, precum: răspunderea contractuală, protecţia consumatorului, răspunderea pentru produsele defectuoase, arbitrajul internaţional şi diferite aspecte ale dreptului procesual civil, legislaţia antitrust şi protecţia părţii economic defavorizate.
În continuare, prof. univ. dr. Rudolf Welser a subliniat că temele abordate sunt de mare importanţă europeană, prima dintre ele referindu-se la răspunderea pentru produse defectuoase, făcând o comparaţie cu procedurile din Austria şi România, iar cea de-a doua problemă vizând protecţia consumatorului.

Nu în ultimul rând, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a precizat că ‘Şcoala de vară se încadrează în linia manifestărilor ştiinţifice internaţionale prin care UVVG promovează calitatea şi prestigiul cadrelor didactice de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, care au reuşit să adune cercetători de renume internaţional de la Universităţile din Viena şi Cracovia şi, astfel, să ridice prestigiul judeţului Arad’. AGERPRES