Un modern laborator de pneumatică şi hidraulică a fost inaugurat miercuri, la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău, în urma unei investiţii de aproape 300.000 de dolari realizate de o companie privată în parteneriat cu autorităţile locale.

Primăria Municipiului Zalău a investit în noul laborator circa 17.000 de dolari, pentru renovarea şi amenajarea spaţiului, iar producătorul ţevi fără sudură TenarisSilcotub a contribuit cu 272.000 de dolari, acoperind valoarea echipamentelor pentru dotarea acestuia şi programele de formare a formatorilor, cadre didactice din şcolile tehnice din judeţ.

„Această investiţie reprezintă un punct de referinţă la nivel global pentru angajamentul pe care compania Tenaris îl are pentru comunităţile în care operează. Suntem profund convinşi de importanţa educaţiei tehnice pentru susţinerea educaţiei în România. Este o oportunitate pentru a se crea o punte de comunicare între teorie şi partea practică pe care o veţi reîntâlni în mediul industrial. Suntem bucuroşi să vă oferim această oportunitate, de a dobândi experienţă şi de a înţelege mai bine procesele tehnologice din industrie. (…) Suntem mulţumiţi, satisfăcuţi şi mândri de ceea ce am reuşit împreună”, a precizat, la festivitatea de inaugurare, Gabriel Podskubka, Area Manager Tenaris pentru Europa de Est.

Prezent la evenimentul de miercuri, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a precizat că astfel de laboratoare pot fi realizate şi în alte licee din ţară, prin implicarea autorităţilor locale şi companiilor private, exprimându-şi speranţa că TenarisSilcotub va continua acest proiect şi la punctele de lucru din Călăraşi şi Câmpina.

„Ceea ce se întâmplă astăzi la Zalău, inaugurarea acestui laborator de acţionări hidraulice şi pneumatice, sper să se repete la Călăraşi, sper să se repete la Câmpina, aşa cum am discutat, de altfel, la întâlnirea pe care am avut-o în 5 februarie cu reprezentanţii firmei Tenaris în România, la ministerul Educaţiei, întâlnire la care am convenit împreună că pentru mediul economic din România, pentru piaţa forţei de muncă din România avem nevoie de absolvenţi foarte bine pregătiţi, absolvenţi cu competenţe dar şi cu abilităţi practice, pe care dumneavoastră, dragi elevi, le puteţi căpăta lucrând în astfel de laboratoare”, a declarat Gigel Paraschiv.
În acelaşi context, secretarul de stat a acordat companiei Tenaris, din partea ministrului Educaţiei, o plachetă pentru contribuţia adusă la dezvoltarea educaţiei tehnice şi la sprijinirea şi recunoaşterea excelenţei în educaţiei.

Laboratorul, ce va putea fi utilizat de toate liceele cu profil industrial din judeţ, este dotat cu şapte calculatoare, care vor servi la simularea virtuală, realizarea circuitelor şi verificarea funcţionalităţii lor prin programe dedicate. Pentru pregătirea practică, elevii au la dispoziţie patru standuri independente, unde pot efectua practic circuitele simulate pe calculator.
Pe lângă investiţia în noul laborator, programul iniţiat şi susţinut de TenarisSilcotub cuprinde activităţi care urmăresc dezvoltarea abilităţilor tehnice ale elevilor înscrişi în învăţământul tehnic. Acestea includ vizite în fabricile companiei din Zalău şi Călăraşi, întâlniri ale absolvenţilor cu angajaţi ai companiei şi alte acţiuni care au ca scop creşterea atractivităţii domeniului tehnic şi orientarea elevilor spre o carieră în domeniul industrial.

TenarisSilcotub – divizia de producţie a Tenaris în România – este cel mai important producător român de ţevi fără sudură de diametre mici utilizate în industriile de petrol şi gaze, energetică, mecanică şi auto. Unităţile sale de producţie se află la Zalău şi Călăraşi. Începând cu anul 2012, TenarisSilcotub şi-a extins paleta de servicii oferite clienţilor săi din industria de petrol şi gaze din România şi din regiune, prin producerea de prăjini de pompare în Câmpina. Compania, având o cifră de afaceri de circa 500 de milioane de dolari şi o echipă de 1.500 de angajaţi în România, implementează – în parteneriat cu autorităţi locale, instituţii şi asociaţii neguvernamentale – o serie de proiecte care vin în sprijinul dezvoltării durabile a comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, în domenii precum educaţie, sănătate şi cultură. AGERPRES