Un laborator de informatică unic în România a fost inaugurat la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, aparatura fiind adaptată la nevoile copiilor care învaţă în această şcoală.

Potrivit directorului liceului, Ramona Mureşan, calculatoarele au tastaturi special concepute pentru persoanele deficiente de vedere, precum şi softuri care citesc informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice. Echiparea laboratorului a fost posibilă în urma unei donaţii făcute de Rotary Cluj-Napoca, în valoare de 35.000 de euro.

„Am inaugurat noul laborator de informatică al liceului nostru, unic în România, care a beneficiat de echipamente informatice donate de către clubul Rotary Cluj-Napoca, împreună cu parteneri din Ungaria şi SUA, care vor îmbunătăţi radical accesul la informaţie al elevilor cu deficienţe de vedere. Sunt echipamente adaptate nevoilor elevilor nevăzători, printre care calculatoare performante dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere mărite şi software specializat, care citeşte informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice. De asemenea, laboratorul dispune de o imprimantă specială, în valoare de 7.000 de euro, de mare performanţă, care permite conversia şi tipărirea automată a documentelor în alfabetul braille, precum şi imprimarea imaginilor grafice tactile”, a spus Mureşan.

Laboratorul mai are şi două afişaje electronice performante, care pot fi utilizate pentru conversia automată a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului mobil în scriere braille, dar şi un sistem audio performant.

Laboratorul va fi folosit de cadrele didactice în activitatea lor de predare, având în vedere că fiecare calculator este dotat cu căşti şi difuzoare pentru redarea sunetului vocii sintetice, iar sistemul multimedia permite redarea automată a acesteia simultan cu proiectarea imaginii pe un ecran.

Şi ecranele calculatoarelor sunt concepute pentru copiii cu nevoi speciale, deoarece nu afectează vederea şi nu permit o luminozitate crescută. „Avem instalat un soft special care permite elevilor cu resturi de vedere accesul la monitor, având o protecţie, o lumină albastră, care facilitează o vedere clară, fără obosirea ochilor”, a mai spus Mureşan.

Laboratorul de informatică are în total 16 calculatoare pe care au fost instalate aplicaţii software care fac posibilă transpunerea într-un semnal sonor a tot ceea ce este scris pe ecran sau în limbaj braille, PC-urile fiind dotate cu tastaturi speciale. „Sunt tastaturi braille, foarte complexe şi foarte scumpe, costul uneia fiind de 3.500 de dolari”, a explicat reprezentantul firmei de la care provine aparatura din laborator.

Profesorii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca sunt de părere că aceste echipamente îi vor ajuta pe elevi să se descurce mai bine în procesul de învăţare. „Elevii noştri au acum contact cu informaţia, cu un text, prin trei căi – vizuală, auditivă şi tactilă. Pot scrie pe ecran referatele care li se cer la şcoală, lucrări, dar au şi acces la informaţie, pot naviga pe internet, pot citi mult mai uşor”, a spus profesorul de informatică Emanuel Boboiu.

În cadrul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca învaţă 200 de copii, proveniţi din toată ţara. AGERPRES