univ_transilvania_bv.jpgUniversitatea Transilvania a inaugurat, marţi, Green Data Center din cadrul Institutului de Cercetare Ştiinţifică ICDT al universităţii.

Centrul reprezintă principala unitate de calcul de înaltă performanţă a sistemului informatic distribuit din cadrul institutului şi face posibile activităţi de cercetare şi dezvoltare axate pe proiectarea de produse, tehnologii şi servicii sustenabile, reducerea consumului de energie,eficienţa şi sisteme ce utilizează energia regenerabilă, potrivit conceptului Green ENergy Independent CampuS Genius.

În cadrul proiectului PRODD al Universităţii Transilvania, aprobat şi finanţat din fonduri structurale de către UE, unul dintre obiectivele majore a fost realizarea unui sistem performant de calcul distribuit, care să interconecteze toate departamentele de cercetare ale universităţii găzduite în cele 11 clădiri ale Institutului de Cercetare Ştiinţifică. Una dintre aceste clădiri, proiectată şi dezvoltată în întregime de către specialiştii Universităţii Transilvania, găzduieşte noul Centru de Date Green IBM în care este implementată o soluţie IBM completă end-to-end, ce conţine sisteme hardware, software şi sisteme de reţea, a declarat marţi într-o conferinţă de presă prof.dr.ing. Ion Vişa, director proiect.

Centrul de date este amplasat într-una dintre clădirile institutului şi este compusă dintr-un Centru de Date şi de Calcul de înaltă performanţă şi o platformă pentru facilităţi multimedia, de monitorizare şi de reţea adaptate pentru 1000 de utilizatori care lucrează în 24 de centre de cercetare-dezvoltare-inovare din institut.

Campusul Genius în care se află Centrul de Date Green este primul Campus Universitar Green din România care are integrat un Centru de Date Green şi reprezintă el însuşi un centru de cercetare. Campusul Genius susţine conceptul de clădiri zero-energy, echipamentele aferente fiind capabile să furnizeze energie termică pe baza unor sisteme de energie regenerabilă: panouri solare, panouri fotovoltaice, pompe de încălzire şi biomasă.AGERPRES