borebely_laszlo.jpgDeputatul Laszlo Borbely, a declarat, la Targu Mures, ca in urma demersurilor facute de UDMR, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a suplimentat numarul de clase de a IX-a cu predare in limba maghiara, pentru anul scolar 2009-2010.

Borbely a aratat ca ISJ Mures a facut initial o greseala, intrucat a prevazut initial doar 50 de clase de a IX-a cu predare in limba maghiara, dar ca in urma sesizarii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii s-a ajuns la 60 de clase, numar considerat, de asemenea, insuficient.

„Acum am fost informati ca s-a marit numarul claselor cu predare in limba maghiara de la 60, la 67 plus patru clase la seral, ceea ce e pentru prima data. Acest lucru inseamna ca s-a rezolvat inca odata in conditii total echilibrate pentru anul 2009-2010. Iata cand se discuta, nu partizan, se poate rezolva o problema. Am avut discutii cu ministerul, au cerut sa mai analizeze si in cele din urma au fost de acord. In urma analizarii situatiei s-a spus ca si copiii maghiari trebuie sa aiba sanse egale”, a declarat Laszlo Borbely.

Dupa ultima sedinta, de pe 29 ianuarie, Consiliul de Administratie al ISJ Mures a dat publicitatii numarul de clase de a IX-a pentru anul scolar 2009-2010 aprobat la nivelul judetului, in urma unei noi analize a cererilor depuse de licee. Inspectorul scolar general al judetului Mures, Ion Tusnea, a aratat ca s-a stabilit ca la nivel de invatamant liceal in judet sa existe 143 de clase de a IX-a in limba romana, 60 in limba maghiara si trei in limba germana.

La inceputul saptamanii trecute, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare a reclamat la ISJ Mures ca exista unele discriminari in planul de scolarizare 2009/2010, prin taierea unor clase de a IX-a cu predare in limba maghiara. Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Mures a decis infiintarea unei comisii care a reanalizat solicitarile scolilor cu privire la numarul de clase de a IX-a, insa nici dupa a doua sedinta numarul de clase cu predare in limba maghiara nu a fost modificat. In judet sunt 3.565 de elevi care vor absolvi clasa a VIII-a la sectia romana, 1.892 la sectia maghiara si 61 la cea germana .