lectia-verde.jpg“Lecţia verde – Creează-ţi mediul!”, primul manual digital realizat în România şi destinat elevilor din clasele III – VII, a fost lansat miercuri de Ministerul Educaţiei Naţionale şi o companie producătoare de ciment. Obiectul opţional digital este urmarea primului manual de educaţie ecologică în formă fizică pentru copii, lansat în 2004 la iniţiativa Holcim România şi dezvoltat cu avizul şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Manualul a fost introdus încă din 2008 în oferta naţională a obiectelor opţionale de studiu pentru elevii din clasele III-VII, aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale. Încă de la începutul programului educaţional au fost realizate atât manualele adresate elevilor, cât şi ghidurile metodologice pentru cadrele didactice.

Disciplina opţională se predă în prezent în 250 şcoli din România iar introducerea manualului digital poate fi posibilă în peste 5.000 de unităţi şcolare din ţară, în care există, conform datelor oficiale, calculatoare şi conexiune la internet.

Prin acest manual se doreşte responsabilizarea elevilor, părinţilor şi întregii comunităţi locale în vederea protejării mediului înconjurător. Elevii pot accesa manualul digital online la adresa web: www.lectiaverde.ro, de pe orice computer conectat la internet sau îl pot descărca gratuit pe iPad, cu iBooks.

“Cred că sistemul educaţional românesc trebuie să privească spre viitor. Tehnologia, telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele fac parte din viaţa noastră şi a copiilor noştri. Forma de exprimare a informaţiei este din ce în ce mai importantă pentru noi, adulţii, şi cu atât mai importantă pentru copiii noştri. Mediul digital permite interactivitatea şi dinamismul pe care îl aşteaptă tinerii şi consider acest proiect un început promiţător”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale.
La rândul său, directorul General Holcim România, Daniel Bach, a spus că pentru a construi un viitor mai curat, copiii trebuie să înveţe despre impactul pe care îl are comportamentul lor asupra mediului şi despre importanţa protejării acestuia. „Manualul digital pe care îl lansăm oferă elevilor, într-un format interactiv şi atractiv, informaţiile de care au nevoie pentru a lua decizii susţinute şi responsabile în vederea conservării resurselor naturale şi protejării mediului înconjurător”, a declarat Bach. AGERPRES