Leonard Azamfirei: “Şcoala de Medicină Doctorală Târgu Mureş, prima cotată în România”

Rectorul Univeristăţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, în deschiderea celei de-a 9-a Conferinţe a Doctoranzilor şi Postdoctoranzilor în medicină şi farmacie, că Şcoala Doctorală de Medicină din Târgu Mureş este cotată pe primul loc între şcolile similare din România.

“Şcoala Doctorală a trecut proba timpului, traversând de-a lungul anilor şi vremuri mai liniştite, şi vremuri mai tulburi. Putem avea păreri subiective despre ce se întâmplă în şcoala doctorală, unele pot fi adevărate, pertinente şi bine argumentate, dar dincolo de părerile noastre, contează, în evaluări, părerile altora şi am fost extrem de mândru să constat faptul că Şcoala de Medicină Doctorală din Târgu Mureş a fost prima cotată în topul şcolilor doctorale din România. Este rodul unei munci, iar în ultimii ani, indiferent de ce s-a întâmplat, am încercat să păstrăm standardele ridicate şi să nu facem rabat de la lucrurile pe care ni le-am asumat. Cred că suntem printre şcolile doctorale din ţară cu cele mai înalte standarde”, a arătat Leonard Azamfirei.

Prorectorul UMF Târgu Mureş şi directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD), prof. univ. dr. Daniela Dobru, a arătat că momentul cel mai important din acest an a fost procesul de autoevaluare a IOSUD (Instituţia Organizatoare de Studii Universitare Doctorale) pentru perioada 2011-2015, impus de către Ministerul Educaţiei.

“Cu această ocazie, am analizat date obiective şi cuantificabile legate de principalele activităţi ale şcolii doctorale şi am analizat indicatori de perfomanţă. În perioada 2011-2015, am avut un trend ascendent al indicilor de perfomanţă. Numărul de lucrări ISI elaborate de către doctoranzi s-a dublat în fiecare an, astfel încât lucrările au ajuns să reprezinte 70% din totalul de lucrări ISI ale Universităţii. Este un lucru cu care ne mândrim, iar rezultatele sunt cunoscute în toată ţara. Chiar dacă trăim vremuri mai dificile în privinţa şcolilor doctorale, trebuie să spun că Şcoala Doctorală a UMF Târgu Mureş are stabilitate şi predictibilitate. Am pus calitatea înaintea cantităţii, conştientizând-ne, în primul rând, pe noi şi apoi pe ceilalţi că doctoratul nu este o obligaţie, ci o opţiune. La sfârşitul unui mandat de cinci ani, cred că Şcoala Doctorală din UMF are o fundaţie solidă pe care putem clădi oricât de multe etaje şi cu care putem face faţă oricăror probleme”, a arătat dr. Dobru.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş organizează, miercuri şi joi, în cadrul Zilelor UMF, a 9-a Conferinţă Anuală a Doctoranzilor şi Postdoctoranzilor în medicină şi farmacie, în cadrul căreia doctoranzii şi postdoctoranzii îşi pot face cunoscute realizările din perioada studiilor de doctorat, în domeniile lor de activitate de cercetare.

Potrivit organizatorilor, lucrările prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate în rezumat în revista Acta Medica Marisiensis (cotată B+ CNCSIS) a UMF Târgu Mureş, asigurându-se diseminarea informaţiilor şi rezultatelor ştiinţifice obţinute. AGERPRES