Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat că una dintre cele mai importante provocări ale anului 2019 vizează evaluarea instituţională a tuturor şcolilor doctorale din România, iar universitatea mureşeană începe procesul de pregătire în acest sens.

„Una dintre cele mai importante provocări ale anului 2019 se referă la evaluarea instituţională a tuturor şcolilor doctorale din România, inclusiv a Şcolii Doctorale a UMFST. O evaluare instituţională corectă pune o marcă mai bună sau mai puţin bună pe ceea ce se întâmplă în acea şcoală doctorală. De aceea, Şcoala Doctorală, cu sprijinul Universităţii, va începe procesul de pregătire pentru această evaluare, care înseamnă o analiză foarte atentă a ceea ce s-a întâmplat până acum în Şcoala Doctorală. Speranţa mea este de natură pozitivă, cred că lucrurile sunt bine conturate şi procedurile de lucru sunt corecte, astfel încât nu am emoţii în ceea ce priveşte evaluarea Şcolii Doctorale”, a arătat Leonard Azamfirei, la deschiderea celei de-a 11-a ediţii a Conferinţei Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori.

Potrivit rectorului, într-o instituţie de învăţământ superior, calitatea unei şcoli doctorale reflectă calitatea şi nivelul universităţii respective, iar lucrurile bune care se întâmplă acolo au impact asupra întregii activităţi, întrucât acestea reprezintă resursa ştiinţifică. „Şcoala doctorală, cu tot ceea ce înseamnă ea, trebuie să fie inima cercetării într-o universitate şi într-un context internaţional care pune preţ pe vizibilitatea ştiinţifică şi pe onestitatea acesteia, cu siguranţă atenţia noastră în acest domeniu trebuie să fie extrem de bine dimensionată. În acest moment, misiunea noastră este mai complexă decât era înainte. Dacă până nu demult, când vorbeam de şcoala doctorală, ne refeream la studenţii acesteia, astăzi, când procesul de abilitare care conferă dreptul de a conduce un doctorat se derulează tot prin Şcoala Doctorală, răspunderea noastră este dublată, fiindcă studenţii doctoranzi buni şi performanţi nu pot să apară dacă nu au conducători pe măsură. Având în vedere cele două motive, politica noastră a fost de a ridica şi de a păstra standardele ridicate pentru doctoranzi şi pentru cei care aspiră să devină conducători de doctorat, pentru că ne gândim cum va arăta Şcoala Doctorală peste câţiva ani. Şcoala Doctorală este izvorul cel mai puternic de resursă ştiinţifică de calitate pe care Universitatea îl are”, a arătat Leonard Azamfirei.

În cadrul Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş funcţionează două şcoli doctorale, Şcoala Doctorală de Medicină şi Farmacie şi Şcoala Doctorală de Litere, Ştiinţe Umaniste şi Aplicate, cu şapte domenii de doctorat acreditate – medicină, medicină dentară, farmacie, filologie, istorie, informatică, inginerie şi management.

„În acest an, sub Instituţia Şcolii Doctorale a UMFST sunt două şcoli doctorale care au apărut în urma unirii Universităţii de Medicină şi Farmacie cu Universitatea ‘Petru Maior’. Astfel, instituţia noastră cuprinde şapte domenii de doctorat, 93 de conducători de doctorat, peste 320 de studenţi doctoranzi, fapt care nu poate decât să ne bucure, să ne umple de mândrie şi să ne determine să devenim mai activi şi mai muncitori. Totodată, numărul şi calitatea rezumatelor trimise la conferinţa din acest an sunt net superioare faţă de ediţiile anterioare”, a arătat directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) al IOSUD, prof. univ. dr. Rodica Bălaşa, în deschiderea evenimentului.

În aceeaşi conferinţă au fost prezentate teme de actualitate din domeniile medicină, medicină dentară, farmacie, filologie, istorie, informatică, inginerie şi management, iar doctoranzii care au publicat articole ştiinţifice în reviste importante în domeniu au fost premiaţi.

La deschiderea festivă a celei de-a 11-a Conferinţe a Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori au mai participat directorul adjunct al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, prof. univ. dr. Iulian Boldea, directorul Consiliului Şcolii Doctorale (CSD), prof. univ. dr. Lucian Puşcaşiu, prof. univ. dr. Szilagyi Tibor, membru CSUD, prof. univ. dr. Ion Pop, membru al Academiei Române şi o serie de invitaţi din străinătate. AGERPRES