Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST), profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2018-2019, că materializarea noii instituţii de învăţămât superior, rezultată în urma fuziunii dintre UMF şi Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş este „un moment istoric”, fapt ce îi oferă un potenţial de dezvoltare pentru intrarea în rândul universităţilor europene.

„Trăim împreună astăzi un moment istoric pentru această zonă în care trăim, un proiect care a ajuns la maturitate în momentul în care două universităţi târgumureşene, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureş devin nu doar o universitate mureşeană, ci cu una cu potenţial de dezvoltare pentru a intra în rândul universităţilor europene. Este un moment cu totul deosebit, care nu este al nimănui şi este al tutuor, care nu trebuie asumat de nimeni şi care trebuie asumat de toţi. Este începutul unei construcţii care va însemna cu siguranţă multă muncă, multă gândire de perspectivă, multă strategie şi, mai ales, energia de a duce la bun sfârşit o muncă care abia începe. (…) Este atât de evident acest avantaj, încât nu cred că poate să existe un om raţional care înţelege încotro merge învăţământul universitar mondial, care poate să găsească acestui proiect vreun cusur. Din acest motiv, de natură personală sau de grup, trebuie să înceteze, pentru că raţiunea trebuie să primeze, interesul acestei universităţi, interesul acestui oraş şi cel al studenţilor din această universitate”, a subliniat Leonard Azamfirei.

Rectorul a subliniat că acest proiect al constituirii UMFST Târgu Mureş nu ar fi fost finalizat dacă deschiderea fiecărei dintre părţi nu ar fi fost una maximă, UMF şi UPM deopotrivă. Potrivit rectorului, principalele preocupări ale conducerii UMFST Târgu Mureş sunt legate de rezolvarea problemelor administrative stringente pentru a menţine funcţionalitatea noii structuri academice şi armonizarea principalelor reglementări care guvernează funcţionarea universităţii.

„UMFST are aproape 11.000 de studenţi, 35 de programe de studii de licenţă, 33 de programe de masterat şi 7 domenii de doctorat. Personalul UMFST numără în prezent 1.233 de angajaţi din care 739 cadre didactice şi 494 de persoane încadrate ca personal didactic auxiliar şi nedidactic. În plus, avem peste 700 de studenţi străini din 50 de ţări, care dau viaţă, dau culoare şi dau multiculturalitate acestui oraş. Sunt bineveniţi aici pentru a vedea că în România se face carte, pentru că altfel nu ar veni şi nu ar fi ambasadorii noştri în fiecare loc de unde vin”, a mai afirmat Leonard Azamfirei. AGERPRES