Liceele agricole ar putea trece şi în subordinea Ministerului Agriculturii

Liceele agricole din ţară ar putea fi subordonate, începând din următorul an şcolar, şi Ministerului Agriculturii, a anunţat deputatul PSD Ioan Roman. Structura organizatorică, profilurile, specializările, calificările profesionale, cifrele anuale de şcolarizare şi criteriile de selecţie a candidaţilor pentru învăţământul agricol se vor propune Ministerului Educaţiei Naţionale de Ministerul Agriculturii.

Prin această iniţiativă legislativă votată în cursul săptămânii în Parlament, liceele cu profil agricol vor primi şi suprafeţe de teren în cazul în care nu dispun de acesta în baza lor materială şi un lucru foarte benefic va fi faptul că, prin dubla subordonare, vor putea accesa proiecte pentru a-şi moderniza baza materială, care vor permite elevilor să înveţe pe cele mai noi tehnologii“, a precizat deputatul PSD.

Programele şcolare pentru disciplinele de specialitate se vor elabora de către cele două ministere, vor fi validate de Comitetul Sectorial pentru Agricultură şi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.

Proiectul de lege prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, liceele care au exclusiv profil şi specializări agricole, instituţii publice cu personalitate juridică aflate în subordinea consiliilor locale, vor trece în subordinea direcţiilor judeţene pentru agricultură. Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea liceele agricole trec în domeniul public al statului şi în administrarea direcţiilor judeţene pentru agricultură.

Liceele care nu au în proprietate sau în administrare terenuri agricole în extravilan primesc în folosinţă, pentru constituirea lotului didactic experimental, minimum zece hectare de teren, în echivalent arabil.

Camera decizională pentru acest proiect este Senatul, a mai menţionat sursa citată. AGERPRES