elevi putini.jpgMajoritatea liceelor băcăuane se confruntă, în perspectiva noului an şcolar, cu o situaţie fără precedent: zeci, iar în unele cazuri sute de locuri disponibile şi, ca urmare, clase necompletate conform planificării făcute în funcţie de numărul elevilor înregistraţi în anii precedenţi.
Potrivit statisticii la zi a Inspectoratului Şcolar Judeţean, neocupate sunt în prezent 1260 de locuri în liceele băcăuane din cele aproape 6.600 disponibile în acest an pentru clasa a IX a, din care peste 2.600 pe filiera teoretică, circa 3.700 – filiera tehnologică şi restul pe filiera vocaţională. Alte 230 de locuri fuseseră rezervate, separat, pentru elevii de etnie romă.

La aceste locuri pentru care nu s-au înscris noi elevi, mai trebuie adăugate şi cele rămase neocupate ca urmare a abandonului şcolar din anul precedent. O situaţie la zi privind renunţarea la cursuri de către liceenii din judeţ este în curs de realizare la IPJ Bacău, estimându-se că având colaborarea autorităţilor locale, cei peste 300 de elevi care au renunţat la şcoală în 2012 vor putea fi readuşi la cursuri odată cu debutul noului an de învăţământ.

Criza economică, resimţită mai ales în mediul rural, sărăcia, scăderea populaţiei şcolare, lipsa unor perspective de viitor după terminarea cursurilor liceale, sunt doar câteva din cauzele care au dus „la o situaţie fără precedent” în liceele băcăuane, susţin inspectorii şcolari băcăuani. Ca urmare a diminuării numărului de elevi vor avea de suferit şi unele cadre didactice, profilându-se chiar restrângeri de activitate în unităţi de învăţământ liceale, urmând a fi afectaţi chiar profesori titulari.

În Bacău, într-o asemenea situaţie se află colegiile N.V. Karpen (134 de locuri), Letea (57), Economic Ion Ghica (66), Anghel Saligny (166), Grigore Antipa (72), Henri Coandă (67) şi Dumitru Mangeron(142). În Oneşti nu sunt ocupate toate locurile la CT Gh. Asachi (73), Colegiul Sportiv N. Comăneci (51), Liceul Teologic Fericitul Ieremia (13), CT Petru Poni (86), Colegiul National D. Cantemir (36) şi Liceul Tehnologic (15). În Buhuşi, elevii pot opta, încă, pentru cele 21 de locuri de la Colegiul Teoretic Ion Borcea, la Moineşti pentru cele 27 de locuri de la Colegiul Teoretic G. Cobălcescu, în Comăneşti la Colegiul Teoretic D. Ghika – 52, în Târgu Ocna pentru cele 44 de locuri de la Colegiul Naţional Costache Negri şi 8 de la Liceul Tehnologic, în Ghimeş Făget la Grupul Şcolar de Agroturism (20), în Parincea la Grup Şcolar G.Cancicov – 6, în Hemeiuş la Grupul Şcolar Agricol – 15, în Dărmăneşti la Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini – 28, în Răchitoasa la Liceul Tehnologic – 6 şi în Sascut la Liceul Tehnologic – 31.
„Este pentru prima dată când ne confruntăm cu o astfel de situaţie. Din trei clase de a IX-a câte aveam stabilite în planul de şcolarizare, abia am completat una. Anul trecut am avut tot trei clase de a IX-a, dar le-am realizat pe toate. Acum nu ne rămâne altceva de făcut decât să organizam o amplă campanie de căutare a elevilor rămaşi nerepartizaţi pentru a-i convinge să vină la noi pe cele trei specializări pe care le avem – industrie alimentară, alimentaţie publică şi electronist – electric. Unii profesori şi-au întrerupt chiar concediul pentru a vedea ce este de făcut şi chiar a acţiona pentru atragerea posibililor elevi”, a declarat pentru Agerpres profesorul Viorel Coşeraru, directorul Colegiului Tehnic Letea.

La rândul său, profesorul Remus Cazacu, directorul Colegiului Tehnic NV Karpen a spus că din numărul de 13 clase aprobate la admiterea din anul acesta s-a reuşit formarea a doar 9.
„O explicaţie ar fi faptul că mulţi absolvenţi de liceu nu mai au nici perspective de viitor, atunci când vor să se angajeze la finalul cursurilor, iar la o alta, lipsurile băneşti pe care le au părinţii din mediul rural, de unde ne veneau mulţi elevi în anii trecuţi. Să vedem ce va fi în septembrie”, a explicat şi profesorul Remus Cazacu.

Tot din cauza numărului mai mic de elevi pentru clasele a IX-a, la Colegiul Tehnic Anghel Saligny deja se lucrează pe restrângeri de activitate. „Nu avem ce face. Aşteptăm şi ultima sesiune de înscrieri a elevilor nerepartizaţi, iar dacă nu se completează clasele, deja, credem că vom renunţa la două – trei catedre pe care se află nominalizaţi numai profesori titulari”, a declarat pentru Agerpres Adrian Fuioagă, director colegiului.

Şi în celelalte licee băcăuane aflate în dificultate din cauza diminuării importante a numărului de elevi, speranţele de funcţionare la nivelul anului trecut mai rămân doar în ultima etapă de repartizare, care are loc la începutul lunii septembrie, în special în reintegrarea celor aproape 500 de elevi rămaşi corigenţi în clasa a VIII-a şi găsirea de soluţii, de către autorităţi şi organizaţii neguvernamentale, pentru susţinerea financiară a elevilor din mediul rural.
Un prim pas în acest sens face Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău, care anunţă ajutoare pentru continuarea studiilor pentru 90 de elevi.

În judeţul Bacău, mai sunt disponibile locuri în licee la specialităţi precum mecanică, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, prelucrarea lemnului, industrie textilă şi pielărie, electrică , electronică, tehnologii de comunicaţii, industrie alimentară, matematică – informatică , economic, turism, alimentaţie, comerţ, instructor sportiv, ştiinţele naturii, filologie, ştiinţe sociale, protecţia mediului. AGERPRES