consiliere.jpgConsilierii Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala impreuna cu cei ai Inspectoratului Scolar al Capitalei si ai Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale vor oferi, timp de sase luni, pana in mai 2010, sprijin logistic tuturor elevilor din clase terminale de liceu, in vederea orientarii profesionale si alegerii carierei lor viitoare.

Programul „Decide-ti cariera potrivita!”, lansat miercuri, include toate liceele din Capitala si este adresat elevilor din clasele a XI-a si a XII-a, urmand sa se deruleze pe mai multe etape. In prima etapa, consilierii Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala vor realiza o brosura, pe care o vor distribui in toate scolile, dupa care partenerii implicati in program vor organiza sedinte de training pentru elevi si cadrele didactice.

Lansarea programului a avut loc in prezenta secretarului de stat in Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a inspectorului scolar general, Cristian Alexandrescu, a prefectului Capitalei, Mihai Atanasoaei, si a directorului de la Centrul de Resurse si Asistenta Educationala al Capitalei, Aura Stanculescu, care au subliniat ca acest program este de mare ajutor pentru viitorul tinerilor, date fiind cerintele actuale de pe piata muncii.


„Suntem datori sa va sprijinim pentru a ajunge ceva in viata. Acest program este foarte important pentru ca drumul spre o cariera de succes este o cariera potrivita. Avem obligatia de a asigura generatiilor viitoare dreptul la munca si la finalul celor patru ani de liceu vom fi alaturi de voi”, a afirmat Mariana Nedelcu.


Potrivit acestuia, la sfarsitul lunii septembrie s-au inregistrat, in Bucuresti, 160.000 de someri, cu varste de pana la 30 de ani, la care se adauga alti 160.000 cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani. Statisticile arata ca 16% din actualii someri sunt persoane tinere, ceea ce nu este un lucru imbucurator pentru autoritati. Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a afirmat ca elevii trebuie sa tina cont in alegerea carierei viitoare de preferintele si aptitudinile lor sau ale familiilor lor, dar si de cererea de pe piata muncii. „Cred ca programul va fi de mare ajutor elevilor si profesorilor. Statul roman se reformeaza de la zi la zi si face noi pasi. Unul dintre acesti pasi este si descoperirea carierelor ce trebuie sa fie alese. Sunt multi tineri care pleaca si unii care se intorc. Impreuna trebuie sa punem bazele pentru un nou viitor”, a afirmat Atanasoaei.


Inspectorul scolar Cristian Alexandrescu le-a recomandat elevilor sa se aplece cu mai mare responsabilitate asupra instruirii profesionale si i-a indemnat si el sa urmareasca cerintele de pe piata muncii. El s-a declarat dezamagit de faptul ca, in prezent, elevi de clasa a VIII-a nu mai cunosc functiunea uneltelor mecanice folosite in industrie si gospodarie.

„Va fi nevoie de forta de munca calificata, deci va fi nevoie si de muncitori. Acum, toti tinerii care termina un liceu doresc o facultate. Nu e rau, dar nu trebuie sa ne ghidam numai dupa aceste principii. Un meserias bun face fata atat intr-un service auto in Romania, cat si in tarile UE”, a subliniat Alexandrescu. „Decide-ti cariera potrivita!” este o campanie de informare si sensibilizare a tinerilor in vederea dezvoltarii unei cariere si este finantata de statul roman. AGERPRES