elevi_liceu.jpgElevii de liceu din România vor putea opta, începând cu anul şcolar 2011-2012, pentru studiul disciplinei „Dezbatere, oratorie şi retorică” întrucât MECTS a aprobat programa şcolară pentru acest curs opţional, ce urmează a fi studiat o oră pe săptămână, pe durata unui an şcolar, indiferent de profilul sau specializarea liceului.

Potrivit unui comunicat de presă al MECTS remis marţi, introducerea acestei discipline în curriculum la decizia şcolii vizează dezvoltarea deprinderilor elevilor de gândire analitică şi de exprimare personală, cultivarea toleranţei fată de pluralismul opiniilor, precum şi dezvoltarea capacităţii de abordare transdisciplinară a problematicii supuse analizei şi dezbaterii.

Totodată, disciplina opţională, după cum susţin reprezentanţii MECTS, vine să promoveze valori şi atitudini precum gândire critică şi flexibilă, autonomie în gândire, atitudine pozitivă faţă de comunicare, toleranţă faţă de valorile, opiniile şi argumentele celorlalţi, participarea la viaţa socială fundamentată pe opinii şi acţiuni întemeiate.


„Opţionalul a fost conceput împreună cu partenerii de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi vizează, înainte de toate, formarea de competenţe în rândul elevilor de liceu, pe care ni-i dorim cetăţeni implicaţi activ în viaţa socială. Ne propunem ca la finalul cursului elevii să ştie să susţină un dialog argumentativ, să folosească tehnicile de argumentare şi contra-argumentare şi să sintetizeze informaţiile de care dispun pentru susţinerea argumentaţiei. Dezbaterile academice reprezintă o metodă complexă de formare şi poate fi regăsită în educaţia tinerilor din diferite ţări ale lumii, fie ca activitate curriculară, fie ca preocupare extracurriculară”, a declarat secretarul de stat în MECTS Oana Badea.


Ea a precizat că studiul acestei discipline opţionale vine în completarea Concursului naţional de oratorie şi dezbatere „Tinerii dezbat”, aflat anul acesta la a treia ediţie. „Semnalele pozitive pe care elevii şi profesorii participanţi la competiţie ni le-au dat în cei doi ani de concurs au fost cele care ne-au condus spre acest demers”, a spus reprezentantul MECTS. AGERPRES