ilarian_papiu_zalau.jpgUn laborator de electronică şi automatizări cu tehnologie de ultimă generaţie, realizat printr-o investiţie de 250.000 de dolari a unei companii locale şi a Primăriei Zalău, a fost inaugurat marţi la liceul tehnologic „Alesandru Papiu Ilarian”, în prezenţa oficialilor locali, a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi ai finanţatorului.

Investiţia face parte din programul STEP (Strenghtening Technical Education Program) al companiei producătoare de ţevi fără sudură Silcotub Zalău, iniţiativă ce îşi propune promovarea şi întărirea învăţământului liceal tehnic, creşterea experienţei practice a elevilor şi orientarea lor spre o carieră în domeniul industrial, printr-un parteneriat cu administraţia locală din Zalău şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

„Cu acest eveniment facem un pas înainte în programul STEP, care arată în ce măsură Tenaris Silcotub este angajat să meargă înainte şi să continue acelaşi drum al promovării excelenţei în învăţătură”, a precizat marţi, la festivitatea de inaugurare a laboratorului, Laszlo Morent, manager de calitate al Silcotub.

Noul laborator este dotat cu şapte calculatoare pentru simularea virtuală a circuitelor şi a schemelor şi patru standuri în care elevii vor putea realiza în practică circuitele proiectate şi validate în prealabil prin softul specializat instalat pe calculatoare. Acesta este disponibil pentru elevii tuturor liceelor tehnologice din judeţul Sălaj. „În urma acestei investiţii veţi profita mulţi dintre dumneavoastră pentru că veţi căpăta primele deprinderi în ce priveşte o calificare, pentru ca mai apoi să urmăriţi ce se întâmplă în întreprindere, pentru că performanţă şcolară nu înseamnă doar olimpiade şcolare, ci înseamnă şi o calificare, o meserie pe care puteţi să o continuaţi după terminarea liceului, la nivel de facultate, toate în avantajul vostru şi al comunităţii”, a precizat consilierul ministrului Educaţiei Naţionale, Stelian Fedorca.
Silcotub a investit în acest proiect suma de 240.000 de dolari, în timp ce Primăria Zalău a contribuit cu 13.000 de dolari pentru modernizarea spaţiului în care funcţionează laboratorul. Proiectul include, de asemenea, sesiuni de instruire pentru profesorii de la patru licee tehnologice din Sălaj.
Aceasta investiţie vine la un an după inaugurarea laboratorului de pneumatică şi hidraulică de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” din Zalău, un proiect în valoare de 272.000 dolari. Pe lângă cele două laboratoare, programul STEP include activităţi care urmăresc dezvoltarea abilităţilor tehnice ale elevilor înscrişi în învăţământul tehnic, precum vizite ale elevilor şi profesorilor în fabricile Silcotub din Zalău şi Călăraşi. AGERPRES