Liceul Agricol din Brăila este primul liceu din România executat silit din cauza unei datorii de 7,6 milioane lei în contul unor lucrări de reabilitare, pentru recuperarea căreia bunurile unităţii de învăţământ ar putea fi scoase la licitaţie.

Liceul a fost introdus în 2008 în programul de modernizare a campusurilor şcolare, susţinut financiar de Guvernul României prin Ministerul Educaţiei, realizându-se o serie de lucrări de reabilitare a internatului, a cantinei şi a sălii de sport, care nu au fost acoperite din punct de vedere financiar.

Pentru că nu a avut bani să plătească lucrările, liceul a primit o notificare în vederea executării silite, pentru recuperarea datoriei urmând să fie vândute băncile, calculatoarele, birourile şi chiar tractoarele, utilajele şi serele, având în vedere profilul agricol al unităţii de învăţământ. „Din patrimoniul liceului nu se pot executa terenurile agricole, deoarece sunt în proprietatea statului, fiind date şcolii în concesiune, şi nici clădirile, al căror proprietar este Primăria. În rest, totul poate fi poprit”, a declarat inspectorul general şcolar Iulian Danielescu.

Primarul de Brăila, Aurel Simionescu, a declarat că trebuie făcută o expertiză, pentru a se vedea stadiul lucrărilor executate, multe dintre acestea fiind neterminate. „Problema rămâne la Liceul Agricol cu hotărârea de instanţă pe care o au în legătură cu lucrările care s-au făcut la campusul respectiv şi care nu s-au plătit. Trebuie să vedem stadiul lucrărilor neterminate şi gradul în care s-au degradat, pentru că ce s-a întâmplat acolo nu e firesc. Niciun obiectiv propus pentru acest proiect nu este terminat”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

În legătură cu situaţia de la Liceul Agricol, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat că ar trebui făcută o cerere de suspendare a executării silite şi să se rejudece cazul, pentru că în proces ar trebui chemat în garanţie Ministerul Educaţiei, având în vedere că acesta a fost iniţiator al proiectului. AGERPRES