lic aurel lazar.jpgLiceul Teoretic ”Aurel Lazăr” din Oradea a împlinit, vineri, 20 de ani de existenţă, ocazie pentru care elevii şi profesorii au organizat, timp mai multe zile, o serie de manifestări cultural-artistice, unele dedicate memoriei patronului spiritual al şcolii, important om politic şi de cultură, militant de frunte al luptei pentru unirea Transilvaniei cu Ţara Mamă.
Festivităţile au debutat la Teatrul pentru Copii şi Tineret ”Arcadia”, când lăzăriştii au participat la lansarea volumului ”Obiceiuri de nuntă la cangurii şchiopi”, semnat de regizorul Cornel Udrea şi au vizionat spectacolul de teatru ”Cerere în căsătorie fără Cehov”, de Cornel Udrea, în regia lui Sebastian Lupu.

Activităţile au continuat cu un carnaval al prăjiturilor, organizat de Consiliul Elevilor, coordonat de profesoara Carmen Bubela. Elevi din 21 de clase din liceu au pregătit peste 37 de sortimente de prăjituri, pe care le-au expus spre vânzare. Reţetele după care au fost preparate prăjiturile vor fi cuprinse într-o broşură care va fi lansată în luna martie.


Sub genericul ”Colecţii şi colecţionari”, elevii şcolii şi-au expus pe holurile şcolii diferite obiecte pe care le strâng cu grijă: şerveţele, monede, cărţi, semne de carte etc. Manifestările au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia patronului spiritual al şcolii ‘Aurel Lazăr’, cu o vizită la Casa Memorială a acestuia, cu un parastas de pomenire şi s-au încheiat cu un program artistic, susţinut la Filarmonica de Stat din Oradea.

Liceul Teoretic Aurel Lazăr a luat fiinţă la 12 februarie 1990, prin aprobarea Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei, în imobilul fostei Şcoli Interjudeţene de Partid. Această aprobare constituie actul de naştere al liceului „Aurel Lazăr”, nume ales de elevi. Dintre cele două propuneri, Avram Iancu şi Aurel Lazăr, elevii şi profesorii au preferat numele fostului avocat, om politic şi de cultură, personalitate marcantă a oraşului Oradea. Ziua de 12 februarie a fiecărui an este declarată Ziua Liceului Aurel Lazăr. AGERPRES