Liceul Diaconovici – Tietz din Reşiţa a împlinit 135 de ani

La Reşiţa a fost marcată, joi, la sediul Palatului Administrativ, împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea Liceului Diaconovici – Tietz din municipiu, prin lansarea unui almanah în care este reliefată întreaga activitate a acestei instituţii de învăţământ. Tot joi, s-au comemorat şi 90 de ani de la trecerea în eternitate a enciclopedistului român, dr. Corneliu Diaconovici, unul din patronii spirituali ai liceului reşiţean.

Almanahul aniversar prezintă momente istorice, articole, reportaje şi note din activitatea şcolii şi este însoţit de un DVD ce cuprinde peste 800 de imagini ale liceului din decursul anilor. De asemenea, a fost prezentată şi o broşură de afişe, toate urmând a fi donate de coordonatorii proiectului, instituţiilor care desfăşoară activităţi în scop educativ şi de informare, precum şi bibliotecilor din judeţul Caraş-Severin.

“Este o bucurie să vezi că, peste ani, un liceu cu tradiţie reuşeşte să menţină standardele cele mai înalte, ale învăţământului cărăşean. Cred că ar trebui să ne gândim ca şi Liceul Diaconovici – Tietz, numit plastic şi Bastilia, fiind cel mai vechi liceu reşiţean, să devină Colegiu naţional, pentru că merită din plin această etichetare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, prezent la manifestare.

Potrivit acestuia, nu s-a reuşit, încă, în România, să se facă atât cât ar trebui pentru învăţământ, domeniu care ar trebui adus pe acea treaptă de importanţă socială pe care o merită. “De regulă, ţări care nu îşi respectă dascălii şi sistemul educaţional sfârşesc rău. Pot să vă spun că au căzut simboluri politice din cauza sistemului de învăţământ perimat’, a precizat Frunzăverde.
Şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a vorbit despre faptul că actualul Guvern a reparat o mare nedreptate făcută dascălilor şi bugetarilor, în general, prin tăierea salariilor.
‘Îmi doresc ca Liceul Diaconovici – Tietz din Reşiţa să intre în acel top, care se face la nivel naţional, pe baza rezultatelor la exemene şi la olimpiadele şcolare”, a afirmat Silviu Hurduzeu.
La manifestare au fost prezente cadre didactice, foşti şi actuali elevi ai liceului, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi oameni de cultură din judeţ. AGERPRES