liceu_francez.jpgPeste 1.200 de elevi francezi, români, dar şi de alte naţionalităţi vor putea învăţa din septembrie 2013 în viitorul campus al Liceului francez „Anna de Noailles”.

Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu au pus luni piatra de temelie a Liceului francez „Anna de Noailles”. Ambasadorul Henri Paul a declarat că ceremonia reprezintă din punct de vedere personal un moment emoţionant, la care este fericit să ia parte.

„Sunt foarte sensibil la gestul asociaţiei de părinţi şi al preşedintelui acesteia, Francois Marchand, care a ţinut să organizeze această ceremonie înaintea plecării mele. Liceul ‘Anna de Noailles’ este una dintre mândriile noastre, esenţială în relaţiile franco-române şi el nu merită să fie lăsat la deoparte”, a afirmat ambasadorul. El le-a mulţumit fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, actualului premier, Emil Boc, preşedintelui Traian Băsescu şi foştilor şi actualilor miniştri care şi-au adus contribuţia la realizarea acestui proiect.

Diplomatul a precizat că anual 500-600 de tineri români vor fi formaţi în viitorul liceu. La rândul său, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat că punerea pietrei de temelie reprezintă un moment important pentru educaţie. „Este o şcoală privată, care funcţionează după curriculum francez, care funcţionează conform regulilor sistemului educaţiei naţionale din Franţa. Foarte mulţi diplomaţi ai multor ţări care sunt în România aleg să îşi dea copiii la liceul acesta pentru că sistemul francez se află în toate ţările unde Franţa este reprezentată. Pentru diplomaţi de multe ori reprezintă un gaj de continuitate pentru educaţia copiilor lor, dar jumătate din elevii acestui liceu vor fi elevi români, ceea ce este un lucru foarte bun pentru tinerii noştri”, a declarat Funeriu.

Liceul francez a fost creat în 1940 şi închis în 1948 de autorităţile comuniste. În prezent, procesul educativ se desfăşoară în trei spaţii: unul în Piaţa Romană şi alte două în Herăstrău. Cursurile se desfăşoară după programa şcolară franceză, liceul fiind administrat de o asociaţie de părinţi. Statul francez îşi aduce concursul în funcţionarea liceului şi suportă 25% din bugetul global al acestuia. Numărul elevilor a crescut în ultimii şapte ani de la 450 în anul 2005, la 750 în 2009 şi la 846 în prezent. Construcţia este suportată în proporţie de 22% de statul francez şi restul de 78% – de Asociaţia de părinţi ai elevilor din liceu, suma totală fiind de aproximativ 15 milioane de euro.

Taxele anuale de şcolarizare sunt cuprinse între 17.000 şi 26.000 de lei, în funcţie de nivelul de educaţie, clasă şi naţionalitate. În viitorul campus îşi vor desfăşura activitatea grădiniţa, care are o durată de trei ani, şcoala primară de patru ani, colegiul de patru ani, liceul de trei ani. Campusul va fi construit pe un teren de 2,4 hectare pus la dispoziţie de statul român. AGERPRES