Clădirea în care funcţionează Liceul „J. L. Calderon” din Timişoara va intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, lucrările beneficiind de o finanţare europeană de 2,3 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional – REGIO, contractul de finanţare fiind semnat, luni, între ADR Vest şi Primăria Municipiului Timişoara.
Beneficiari vor fi cei aproape o mie de copii care învaţă în această unitate. „Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a liceului şi are o perioadă de implementare de 12 luni. Se au în vedere refacerea infrastructurii şcolii, prin lucrări la structura de rezistenţă, la faţade, acoperiş, pardoseli, pereţi, planşee şi tâmplărie. De asemenea, se vor reface sistemele de preluare şi colectare a apelor pluviale, amenajarea grupurilor sanitare, reabilitarea instalaţiilor de apă, canal, instalaţii electrice şi termice, precum şi amenajarea terenului de sport şi a vestiarelor”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Vor primi o înfăţişare nouă 34 de săli de clasă, 16 laboratoare, o bibliotecă, şase cabinete, o sală de sport şi una festivă, o sală de arte şi o arhivă.
Potrivit monografiei liceului, clădirea datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a avut destinaţia didactică pentru Şcoala Normală de Băieţi, necesară pentru pregătirea mai temeinică a viitorilor învăţători. În 1871, sub conducerea primarului Marton Martonffy, s-a întocmit un raport care a fost înaintat Guvernului, cerându-i zidirea unei şcoli normale. În raportul înaintat s-a demonstrat necesitatea acestei şcoli, care trebuia să ‘maghiarizeze populaţia de diferite naţionalităţi din Banat’.
Oraşul a donat pentru zidirea şcolii cu internat 50.000 florini, iar statul a dispus înfiinţarea şcolii şi clădirea unui edificiu pe terenul donat de baronul Hatvanyi-Deutsch Bernat. În anul 1919, şcoala a fost preluată de statul român, iar din 1959 edificiul adăpostea şcoala de partid. Începând cu anul 1990, şcoala se va numi ‘Jean Louis Calderon’ după numele jurnalistului francez căzut în Revoluţia Română. De atunci şcoala funcţionează ca liceu teoretic cu învăţământ bilingv, română şi franceză, dar se mai studiază şi limbile spaniolă şi italiană în regim bilingv. AGERPRES