Invitatii speciali la sarbatorirea celor 150 de ani ai Liceului Particular „Octav Onicescu” din Bucuresti au fost domnul Mircea Onicescu si doamna Doina Onicescu care au declarat urmatoarele:

Cuvantul Domnului Mircea Onicescu,

„In primul rand tin sa multumesc conducerii Facultatii de Matematica a Universitatii Bucuresti, pentru organizarea acestei comemorari a profesorului Octav Onicescu si cu emotii iau cuvantul spre a-mi exprima sentimentele mele de gratitudine si respect pentru organizatori.

Din convorbirile cu tatal meu, prof. Octav Onicescu am retinut in primul rand , inca de cand eram copil, respectul si admiratia, pe care o avea pentru profesorii sai , Pompei, Titeica si Lalescu. Acest fapt m-a facut sa fiu foarte atent in viata fata de dascalii mei din scoala si din facultate.

De asemeni am retinut dintre colaboratorii si elevii tatalui meu, nume ce s-au impus in stiintele matematice din tara si din strainatate, Mihoc, Barbilian, Teodorescu Nicolae, Pantazi, Solomon Marcus, Ionescu Tulcea, Cuculescu precum si numele unor savanti straini cu care a colaborat ca Bonpiani, Levi- Civito, Costel Nuovo, Picard.

Toate aceste personalitati, romani straini mi-au influentat gandirea si sufletul intregii mele activitati sociale si profesionale.
Trebuie sa adaug ca in afara preocuparilor principale de matematica si familie prof. Octav Onicescu a organizat cateva institutii de cultura generala si stiinta cum ar fi:

– Academia Nationala de Educatie Fizica, fostul Oficiul National de Educatie Fizica destinat unei mai bune cunoasteri a relatiei dintre fizic si psihic, conform dictonului” Minte sanatoasa in corp sanatos; in acest scop a largit mult studiile teoretice si pratcice din ANEF aducand profesori din Suedia, Germania;

– A organizat scoala , respectiv institutul de statistica, considerand ca cunoasterea evolutiti din diverse domenii, reprezinta temeiul dezvoltarilor stiintifice;

– A infiintat centrul international de studii mecanice (CSIM) de la Udine-Italia, a fost un deschizator de drumuri in mecanica matematica.

Voi prezenta cateva idei in legatura cu personalitatea profesorului Octav Onicescu, convins fiind ca in mintea fiecaruia dintre cei prezenti care l-au cunoscut, ele vor starni amintiri, posibil diferite de la o persoana la alta, reinviind astfel figura profesorului , care prin prezenta si activitatea sa a influentat puternic evolutia matematicii romanesti. Descrierea completa a operei si personalitatii d-sale este dincolo de posibilitatile unei asemenea interventii.

Tinand seama de componenta auditorului, vom reaminti pe scurt cateva date biografice. Nascut 20.08.1982, Botosani, a urmat Liceul August Treboniu Laurian Botosani; 1911-1913 student Universitatea Bucuresti; 1914- 1916 Profesor Liceul Militar Manastirea Dealu; 1919-1920, Roma Doctorat, titlul tezei : Asupar spatiilor Einstein cu grupuri continue de transformari ; 1920-1921 Paris; 1931- 1962 Profesor Universitatea Bucuresti, din 1938 “ definitiv” la disciplina Algebra.

Realizari principale: lucrari anii 30 privind teorema limita centrala pentru lantul Markov precum si introducerea clasei de procesare stocastice cu legaturi complete (preocupari de prim interes in teoria probabilitatilor atunci). Pana in zilele noastre se aduc perfectionari semnificative in demonstratii teoremei limita centrale in situatii generale, iar procesele cu legaturi complete reprezinta un domeniu al probabilitatilor in care mai multi matematicieni romani au activat cu succes. Mentionam ca lui Marius Iosifescu I se datoreste prezentarea cu pretentiile matematice de azi a teoriei proceselor cu legaturi complete.

Profesorul Onicescu a fost un mare savant ( aprecierea apartinand lui Boris Gnedenko Rusia, autor al unei monografii celebre asupra treoremelor limita pentru suma de variabile aleatoare independente). Printre domeniile ce i-au interesat, privind problemele de mare anvergura: fundamentele teoriei probabilitatilor , mecanica invariantiva, statistica informationala.

Activitatile profesorului Onicescu dinainte de 1948, multiple, au ramas din motive bine cunoscute, mai putin cunoscute.
Prezent mereu in lumea matematica a Facultatii, aparea la catedra zilnic. A incurajat multe preocupari, in diferite domenii: Ciprian FOIAS (analiza functionala), Ionel BUCUR (topologia algebrica), eu ( grupuri Lie), teoria jocurilor etc, prin prezenta sa activa la seminariile stiintifice corespunzatoare.

A sustinut, la vremea lor, tineri matematicieni de valoare, cel mai cunoscut pe plan international fiind Casius Ionescu TULCEA. Profesorul Onicescu a fost un mare patriot, a folosit mereu ocaziile de a sublinia realizarile stiintifice romanesti. A condus multi doctoranzi, in domenii foarte diferite, unele la granita intre matematica si alte discipline. Am cautat sa invitam la aceasta intalnire per cta mai multi fosti doctoranzi. A stimulat in permanenta creatia stiintifica romaneasca indiferent de impactul momentan in diverse cercuri.

A fost un om cu mare experienta a vietii in societate , in lumea stiintifica, prestigiul sau l-a facut sa aiba relatii cu cercuri influente. Ii datoram prezenta la conferintele din tara noastra a unor matematicieni celebri, ca Alfred Renyi, Carl Gustav Eseen( cunoscut tututror probabilistilor prin evaluarea Esseen Berry a rapiditatii de convergenta in teorema limita cnetrala ) a trimis o comunicare si Paul Lvy( s-a spus ca odata cu numire acetsuia ca profesor de probabilitati in Franta , acest domeniu s-a transformat dintr-o colectie de probleme particulare intr-o teorie matematica).

Prin felul sau de a fi nu a aparut niciodata surprins de evenimente , nu l-am vazut pierzandu-si cumpatul, chiar si in situatii in care cei mai multi nu l-ar fi pastrat. A arata stabilitate in increderea acordata colaboratorilor, care astfel si-au putut desfasura activitatea intr-un climat de siguranta.

Si-a facut din plin simtita prezenta, influenta, in invatamant, nu numai in cel al teoriei probabilitatilor sua al domeniilor adiacente. Romania a fost printre primele tari cu catedra de probabilitati datorita d-sale. In 1962 a avut o contributie esentiala la infiintarea si organizarea sectiei de probabilitai in Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Pe langa toate acestea , si paote inainte de multe, vor ramane pentru totdeauna in amintirea noastra discutiile cu profesorul , la domiciuliul sau pe cele mai diferite teme , de la matematica la viata de toate zilele, in care l-am simtit apropiat, alaturi de noi, de la care am beneficit intr-o masura greu de supraevaluat.”

Cuvantul Doamnei Doina Onicescu,

„Intrand ca nor ain familia sotului meu, Mircea Onicescu, m-a invaluit la inceput sentimentul ca sunt om mic nesemnificativ si neinteresant fata de parsonalitatea atat de puternica cum era profesorul Octav Onicescu.

Nu imi gaseam cuvintele de vorbire, nu avema idei ce ar fi putu fi demn de discutie cu tata asa cum ii spunema noi copii si nurorile lui. Dar in apropiere ade zi cu zi, prin faptul ca locuim impreuna , am incpeut sa descopar un om de o inalta spiritualitate, de mare intelere umana, de o deosebita delicatete sufleteasca. Aveam mereu dorinta de a-l asculta, de a-I cere sfaturi si ajutor in formarea mea profesionala si didactica.

Reusita mea in varful piramidei universitare si a Academiei de Stiinte Medicale, se dovedeste din buna parte norocului meu de a avea alaturi pe profesorul Octav Onicescu, dar si prezenta mamei leu, persoana de o vasta cultura , cu mare iubire si intelegere pentru tot ce este omenesc, a fost o binefacere in intreaga mea viata. Le sunt recunoscatoare si ii pastrez in inima si in amintirile mele ca doua figuri care mi-au luminat viata.”

La manifestare au fost prezenti, fosti doctoranzi:

Iuliu L’Rinczi, Colonel

Ioan Cuculescu, Prof. Consult. Fac mat. Univ. Bucuresti

Rodica Coroiu, Prof. Univ Studii Economice Bucuresti

Vasile Stefanescu, Prof

Zaharia Stoian, Prof. Univ. Politehnica Bucuresti

Ioana Barza, prof.univ. Constructii Bucuresti