Liceul Tehnologic din Săvârşin va purta, începând de pe 22 octombrie, numele de „Regele Mihai I”, ceremonia de dezvelire a plăcii cu noua denumire având loc în prezenţa Custodelui Coroanei Române, Margareta, şi a principelui Radu.

Membrii Familiei Regale au fost aşteptaţi cu pâine şi cu sare de către elevi al liceului îmbrăcaţi în costume populare, după care, corul liceului, dirijat de profesorul Dorina Cosma, a intonat Imnul de Stat al României şi Imnul Regal.

În cuvântul de salut rostit cu acest prilej, directorul liceului, profesorul Luminiţa Costea, a spus că festivitatea „depăşeşte caracterul unei solemnităţi şcolare, transformându-se într-o întâlnire cu istoria”, ca expresie a aprecierii rolului şi locului major pe care instituţia monarhică l-a avut în evoluţia României, în consolidarea noului stat naţional unitar.

„Majestatea Sa Regele Mihai I, pe îl considerăm un făuritor de istorie, care ar fi împlinit la data de 25 octombrie vârsta de 97 de ani, este un simbol al unităţii şi demnităţii poporului român, un exemplu de constanţă, curaj, modestie şi demnitate. Elevii care învaţă în acest liceu vor avea, de acum înainte, un model uman, pe românul adevărat care a iubit atât de mult localnicii şi a fost ataşat de comuna Săvârşin”, a arătat Luminiţa Costea.

În numele familiei regale a vorbit principele Radu, deoarece Custodele Coroanei Române se află încă în doliu după regele Mihai şi nu a dorit să se exprime încă în public.

Custodele Coroanei Române a dezvelit placa pe care este inscripţionat noul nume al liceului din Săvârşin, dar şi un portret pictat în ulei al Regelui Mihai I, donat de către Familia Regală Liceului Tehnologic din Săvârşin.

După ceremonie, Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu au făcut fotografii cu oficialităţile judeţene şi locale prezente la ceremonie şi, de asemenea, cu elevii şi cadrele didactice ale liceului. AGERPRES