Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” face un pas înainte în viziunea asupra viitoarelor proiecte educaționale europene pentru tineri care vor fi proiectate începând cu anul 2021, prin atenția acordată unui subiect ce se prefigurează a fi unul dintre cele mai importante aspecte în cerințele de implementare ale viitoarelor proiecte europene: sustenabilitate și grija față de natură.

Astfel, liceul ieșean, s-a implicat de curând într-un program de anvergură, coordonat de Agenția Națională Erasmus+ din Norvegia, prin participarea prof. dr. Anamaria Ghiban la seria de activități online „Erasmus Goes Greener”. Activitățile fac parte din programul cu același nume, în cadrul căruia 50 de participanți din 5 țări (Norvegia, Finlanda, Belgia, Ungaria și România) caută soluții verzi pentru implementarea viitoarelor proiecte europene pentru tineret. Programul „Erasmus Goes Greener ” își propune astfel să creeze spațiul de învățare și contextul pentru a afla cum pot organizațiile implementa proiecte și inițiative sustenabile prin programele Erasmus+ și ESC (Corpul European de Solidaritate). Proiectul își propune, de asemenea, crearea unei rețele Green Erasmus care va fi implicată în viitoare activități naționale și internaționale.

Până în prezent, în cadrul programului „Erasmus Goes Greener” au avut loc două evenimente, unul internațional, pe 26 noiembrie 2020, coordonat de Agenția Națională Erasmus+ din Norvegia și unul național, pe 8 decembrie 2020, coordonat de ANPCDEFP România. În cadrul acestora, au fost propuse instrumente, abordări, exemple de bune practici care să sprijine abordările eco în toate etapele de viață ale unui proiect de la planificare, la implementare.

Cei 10 participanți din România, profesori sau reprezentanți ai unor ong-uri interesate de problema sustenabilității viitoarelor proiecte pentru tineret, printre care și prof. dr. Anamaria Ghiban, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, au astfel oportunitatea de a deveni ambasadori ai programului „Erasmus Goes Greener”. Activitățile viitoare ale programului se vor derula pe plan internațional în 2021, avâd drept scop principal crearea mai multor proiecte Erasmus + și ale Corpului de solidaritate care sunt responsabile față de natură, precum și crearea și implementarea mai multor proiecte care abordează subiecte precum sustenabilitatea și protecția mediului.