constanta_lic_decebal.jpgPentru profesorii şi elevii Liceului Teoretic “Decebal” din Constanţa, anul şcolar 2010-2011 marchează un moment important în istoria acestei instituţii de învăţământ: împlinirea a patru decenii de existenţă.

Liceul teoretic înfiinţat în anul 1970 sub denumirea de Liceul nr. 5 Constanţa, a fost transformat în anul 1977 în liceu industrial pus sub coordonarea Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei. În anul 1990, ţinând cont de preferinţele absolvenţilor de şcoală generală, dar şi de capacitatea colectivului de cadre didactice, instituţia a revenit la profilul teoretic, sub denumirea de Liceul Teoretic “Decebal” Constanţa.
br>Începând cu anul şcolar 2010-2011, liceul a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. În urma fuziunii cu alte două unităţi de învăţământ (Şcoala generală “Dimitrie Ştiubei” şi Grădiniţa “Flipper”), liceul şcolarizează peste 1000 de elevi din toate ciclurile de învăţământ preuniversitar : preprimar, primar, gimnazial şi liceal. Pentru toţi aceştia, dar şi pentru miile de foşti elevi care i-au trecut pragul de-a lungul timpului, a sosit momentul sărbătoririi a 40 de ani de la înfiinţarea liceului care le-a deschis drumul în viaţă.

Evenimentul va fi marcat în zilele de 26 şi 27 mai printr-o serie de activităţi care se vor desfăşura sub egida Zilelor Liceului. Astfel, pe data de 26 mai, începând cu ora 11, va avea loc la sediul liceului întâlnirea generaţiilor de profesori şi elevi care fac parte din marea familie a decebaliştilor. La festivităţi au fost invitaţi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Arhiepiscopiei Tomisului, autorităţilor locale şi parteneri.

Cu această ocazie va fi lansat volumul aniversar “Decebal. Lyceum. XL. Repere de valoare”, redactat de un colectiv format din foşti şi actuali profesori ai liceului sub coordonarea domnului profesor Petru Brumă şi vor fi înmânate distincţii aniversare profesorilor şi elevilor care, prin activitatea desfăşurată, au onorat numele liceului.

Ziua de 27 mai va fi dedicată activităţilor culturale, educative şi sportive care se vor desfăşura în incinta liceului începând cu ora 9 : concursuri pe discipline, concurs de cultură generală, cerc literar, prezentări multimedia, mese rotunde, expoziţie de fotografie, întreceri sportive (şah, volei, tenis de masă). Cei mai talentaţi elevi ai liceului vor da măsura talentului lor în Spectacolul aniversar care se va desfăşura începând cu ora 16 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.