fsli.jpgLiderii Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ (FSLI) cer reprezentanţilor guvernului ca miercuri, în ultima zi de proteste, să le acorde o întâlnire pentru a discuta soluţiile pe care le consideră necesare pentru îmbunătăţirea sistemului educaţiei.

Liderul FSLI Cluj, Lucia Cojocaru, a declarat că la nivelul conducerii federaţiei se doreşte obţinerea unei întâlniri cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Educaţiei şi Cercetării, dar şi cu reprezentanţii ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai ministerului Economiei.

„Dorim să se înţeleagă că educaţia este o prioritate, dânşii aşa spun, că şi pentru ei este o prioritate, dar vrem să vedem ceva concret”, a spus Lucia Cojocaru, precizând că revendicările se referă la finanţarea sistemului educaţiei şi la luarea unor măsuri care să asigure o bună funcţionare a sa.
Potrivit listei de revendicări a FSLI, cel mai important punct este alocarea unui procent de minim 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal, astfel încât decalajul dintre România şi alte ţări ale uniunii Europene să fie micşorat.

FSLI mai cere şi modificarea Legii educaţiei naţionale, dar şi a celei privind salarizarea profesorilor, debirocratizarea sistemului şi regândirea programelor şcolare şi a procedurilor de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă.
Aproximativ 200 de profesori au protestat luni, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, iar în ţară, timp de trei zile, de luni până miercuri, în unităţile şcolare în care predau membri FSLI, cadrele didactice vor face grevă japoneză. AGERPRES