În lupta pentru digitalizarea învățământului din școlile românești, liderii industriei IT au făcut mutarea decisivă pe tabla de șah. La Chess4Education, turneu de șah online organizat de profesioniști din domeniul IT în beneficiul Narada și care a avut loc sâmbătă, 19 decembrie, au fost strânse fondurile necesare pentru reconectarea la educație a 245 de elevi.

Impresionanta mobilizare a liderilor industriei IT a venit în sprijinul proiectului înscris de învățătoarea Flori Grozavu pe platforma de crowdfunding pentru educație Narada.ro, în cadrul campaniei „Expediție pe Vârful Stiloului”. Dascălul Flori Grozavu a fost „inima și sufletul” acestui proiect de succes, după cum spune George Buhnici. „Ne-am distrat, am donat, iar copiii din Curcani sunt adevărații câștigători ai turneului. Iată pentru cine ne-am luptat între alb și negru” subliniază jurnalistul.

Între cei 95 de participanți la competiție s-au aflat Adrian Dragomir, CEO Termene.ro, Filip Maria, general manager HaHaHa Production, Matei Psatta – chief marketing officer TPS Engage, Andreea Popa, chief financial officer și Daniel Ilinca CEO Softbinator Technologies, Vasi Rădulescu, medic și autor ReadersDoGood, Alex Dona, cofondator DespreVin.ro, Alina Dobra, CEO Bunnyshell, Dorin Boerescu, CEO 2Performant.

„Mi s-a părut fascinant că toată lumea care s-a implicat în acest turneu a zis da pe loc, instantaneu. Și în 3 săptămâni am reușit să facem totul” spune Matei Pavel, antreprenor și „căpitanul de expediție” al proiectului înscris de învățătoarea Flori Grozavu pe platforma Narada.ro. „Flori e învățătoarea de la care a pornit totul, de la pasiunea ei pentru educație, pentru copii”, mai spune Matei Pavel.

Iar dacă inițial proiectul „O școală pentru viitori eroi” viza dotarea cu device-urile necesare școlii online a doar 30 de copii, entuziasmul inițiatoarei și al căpitanului de expediție s-au dovedit contagioase. 175 de nume importante din industria IT și nu numai au ajutat la strângerea a 40.000 euro în doar 3 săptamâni astfel încât până la urmă 245 de copii din școala din comuna Curcani vor intra în noul an cu dreptul. Această sumă s-a transformat deja în tablete și laptopuri care au ajuns la copii sau în sălile virtuale de clasă.

„Fiecare zi trăită alături de Narada a fost încărcată de emoții pozitive. A fost o experiență fascinantă. Bucuria însemnată pe chipurile copiilor odată cu aflarea veștii că vor primi tablete sau a celor care le-au primit deja zilele trecute nu se poate descrie în cuvinte. Recunoștință?! Se va vedea în activitățile anului următor. Le mulțumim tuturor celor care au sprijinit accesul la educație al copiilor din Curcani!” spune învățătoarea Flori Grozavu.

Turneul de șah Chess4Education a beneficiat și de implicarea unui maestru al sportului, Adrian Stanca, arbitru de șah și organizator de competiții. „Este o onoare pentru mine să fiu aici, să iau parte la acest turneu, cu un vibe extraordinar de entuziasm și sinceritate. În plus, s-a strâns și o sumă fabuloasă”, observa arbitrul, care încă înainte de debutul turneului avea așteptări în ce privește nivelul de performanță: „Se va juca rapid, la nivel bun!”

În cele 3 ore și jumătate ale turneului de șah transmis live pe Facebook și moderat de jurnalistul George Buhnici, fiecare participant a făcut mutări care contează nu doar pe tabla de șah, ci reprezintă în cel mai concret mod investiții în capitalul uman, una dintre cele mai importante resurse.

Inițiativa liderilor din domeniul IT, faptul că în doar 3 săptămâni au reușit să strângă 40.000 euro cu efortul minții și din dorința de a ajuta a adus un beneficiu concret elevilor școlii din Curcani – atât de necesarele tablete pentru a continua școala online. Însă, dincolo de aceasta, ajutorul lor vorbește despre necesitatea solidarității, mai ales în momentele dificile. Este ceea ce subliniază și Andra Munteanu, cofondator Narada: „În contextul unui an care nu a fost blând cu niciunul dintre noi, mi se pare impresionant cum un număr atât de mare de profesioniști din IT și nu numai s-au unit pentru această cauză comună, ca prin crowdfunding să strângă totalul necesar pentru a putea dota cu device-uri toți cei 245 de copii ai școlii din comuna Curcani.

Este un moment care demonstrează că solidaritatea umană este o trăsătură care ne ajută să depășim chiar și perioade extraordinar de grele și pe de altă parte, este o dovadă a faptului că pot exista rezultate prin intermediului crowdfundingului în România anului 2020, ceea ce ne face mai încrezători în ce se va întâmpla de acum înainte.

Le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit! Prima livrare de device-uri în Curcani s-a realizat deja, iar bucuria copiilor este nemărginită, la fel cum este și a noastră, la gândul că am contribuit la efectul pozitiv pe care îl va avea reconectarea lor la educație”.

Portofoliul Narada este deja unul impresionant până în acest moment: doar în primele două luni de închidere a școlilor în starea de urgență, Narada a reușit să conecteze la educație prin tehnologie 1.000 de copii din sate și comunități vulnerabile. Prin donarea tabletelor, laptopurilor, imprimantelor și telefoanelor prin intermediul Narada Edubox sute de copii au putut să participe la cursurile online, iar Expediția pe Vârful Stiloului a ajuns deja în 36 de comunități distincte pentru a asigura conectivitatea și o șansă corectă la educație pentru toți copiii. În total, până în acest moment, peste 4000 de elevi au fost reconectați la educație prin eforturile naradienilor.

Turneul de șah online Chess4Education a demonstrat o dată în plus că solidaritatea, puterea celor mulți focalizată spre susținerea unor visuri frumoase și totodată firești, cum ar fi accesul la educație este o forță care schimbă lucrurile. La acest lucru ne îndeamnă să reflectăm și George Buhnici: „Gândiți-vă cum puteți fi și voi parte dintr-o astfel de poveste frumoasă, încercați să vă puneți în slujba binelui, alocați din timpul și din energia voastră pentru cei care nu au acces la lucruri atât de valoroase, precum este tehnologia”.

Cei care doresc să sprijine proiectele în învățământ o pot face accesând platforma de crowdfunding Narada.ro.