Deputaţii din Comisia de învăţământ au operat, joi, în proiectul de Lege al Educaţiei, mai multe modificări prin care se interzice rectorilor de universităţi să ocupe, pe perioada exercitării mandatului, demnităţi publice sau funcţii de conducere la nivelul partidelor.
Potrivit unui amendament propus de deputatul PDL Cătălin Croitoru, alineatul 3 al articolului 194 din legea menţionată a fost modificat stabilindu-se că „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”.

În formula iniţială se stipula că „persoanele care ocupă o funcţie de demnitate publică nu pot exercita niciuna dintre funcţiile de conducere din cadrul universităţii, pe perioada îndeplinirii mandatului de demnitar”. Cătălin Croitoru a propus şi un al doilea amendament – transformat în alineatul 4 al articolului 194 – potrivit căruia funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic pe perioada exercitării mandatului.

Un alt amendament al lui Croitoru stipulează faptul că ocuparea oricărei funcţii de conducere după îndeplinirea vârstei de pensionare este interzisă numai în cazul universităţilor publice. Aceste modificări au generat polemici aprinse în rândul parlamentarilor prezenţi la şedinţa Comisiei pentru învăţământ, mai ales între reprezentanţii PSD şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Cristian Dumitrescu, a afirmat că astfel de incompatibilităţi nu ar trebui introduse prin Legea Educaţiei, sugerând, de asemenea, că prezenţa unor rectori în Parlament nu este de rău augur.

,br> „Avem, acum, între noi, cinci sau şase rectori în Parlamentul României. Eu vă întreb pe dumneavoastră, aceşti domni rectori din Parlamentul României ne fac bine sau ne fac rău? (…) Fac apel la dumneavoastră domnule ministru, gândiţi-vă, legea educaţiei interzice reprezentarea unui rector undeva. Hai să o facă incompatibilităţile, hai să o facă altcineva. (…) Vă dau un singur argument, în Senatul interbelic rectorii erau membrii de drept”, i-a transmis Dumitrescu lui Funeriu. Ministrul Educaţiei a arătat, însă, că în opinia sa, dubla calitate de membru în conducerea unor universităţi şi membru în Parlamentul României reprezintă „unul dintre cele mai grave conflicte de interese” care există astăzi în Legislativ. El a mai spus că îi este greu să înţeleagă cum poate o persoană să conducă în acelaşi timp o universitate şi să fie şi parlamentar.

„Din punctul de vedere al Guvernului, această triplă calitate de rector, reprezentant al unui partid politic în Parlamentul României şi om la catedră este o chestiune care nu cred că e în folosul societăţii româneşti şi o consecinţă directă a acestui lucru o reprezintă acuzele uneori nefondate, alteori fondate asupra politizării universităţilor. De aici cred eu că provine politizarea unor universităţi”, a afirmat Funeriu. În replică, Dumitrescu i-a amintit ministrului Educaţiei că atâta vreme cât un ministru poate fi şi deputat, atunci şi un rector poate fi şi parlamentar.

„Dacă un domn ministru poate să fie şi deputat şi să conducă un ditai ministerul, câteodată şi un minister foarte important, atunci lucrurile sunt clare că poate să o facă şi pe aia”, a susţinut Cristian Dumitrescu. O intervenţie şi mai energică pe această temă a avut fostul ministru social-democrat al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice Bucureşti. Andronescu i-a cerut lui Funeriu să-şi retragă afirmaţii privind politizarea unor universităţi.


„Nu pot să nu mă revolt de aici când cineva face o acuzaţie de ingerinţă a politicului în universitate. Vă rog pe toţi să căutaţi cu lumânarea aprinsă dacă vreodată un gest de-al meu, o vorbă de-a mea a dus politicul în universitate, vă dau dreptul să spuneţi acest lucru, domnule ministru. Până atunci vă rog să retrageţi lucrurile pe care le-aţi spus. De când sunt în Parlamentul României m-am bătut pentru şcoala românească (…) nu pentru mine. Poate că eu, dacă nu aş fi fost în Parlamentul României şi nu aş fi pierdut timpul aici permanent pentru problemele şcolii, astăzi aş fi avut o altă situaţie materială, dar am optat pentru a susţine şi a sprijini şcoala. De aceea (…) nu vă permit să spuneţi că am politizat eu, prin ce am făcut, universitatea în care sunt rector”, i-a spus Ecaterina Andronescu ministrului Daniel Funeriu. AGERPRES