nistor_marius2.jpgGuvernul şi Ministerul Educaţiei trebuie să ia măsuri urgente pentru deblocarea posturilor din învăţământul preuniversitar, deoarece lipsa de personal nedidactic şi didactic auxiliar pune în pericol siguranţa elevilor şi împiedică desfăşurarea în condiţii optime a procesului educaţional din ţară, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

„La nivelul ţării există 8.000 de posturi vacante pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar. Ca urmare, o femeie de serviciu ajunge să se ocupe de igienizarea unor suprafeţe duble faţă de cele stabilite prin normativele adoptate în anul 1999. În plus, există numeroase situaţii în care unităţile de învăţământ nu mai au angajat un fochist care să se ocupe de centrala termică, operaţiunile de verificare şi întreţinere fiind asigurate de muncitori calificaţi în alte domenii sau de muncitori necalificaţi. Toate aceste lucruri pun în pericol siguranţa actului de învăţământ şi, de aceea, solicităm prim-ministrului Victor Ponta şi reprezentanţilor Ministerului Educaţiei să ia măsuri urgente pentru deblocare acestor posturi”, a afirmat Marius Ovidiu Nistor.

Potrivit acestuia, în perioada imediat următoare trebuie aprobat şi regulamentul de acordare a sporurilor pentru personalul nedidactic. „În anul 2010, pe lângă reducerea cu 25% a salariului, în cazul personalului nedidactic s-a operat şi eliminarea sporului de 10% stabilit prin contractul colectiv de muncă. Drept urmare, o femeie de serviciu sau un muncitor necalificat ajunge să primească un salariu lunar de numai 5,5 milioane lei, venit echivalent în multe cazuri cu ajutorul de şomaj – fapt care nu este în regulă. Problemele pe care dorim să le semnalăm nu se leagă însă numai de salarizarea personalului nedidactic sau didactic auxiliar, ci şi de salarizarea personalului didactic. Un profesor debutant primeşte un salariu de numai 700-800 lei/ lunar, şi ajunge la un maxim de salarizare (de 1.600-1.800 de lei) abia la sfârşitul perioadei de activitate în câmpul muncii. Normal ar fi ca un profesor să poată ajunge la un salariu de 1.600-1.800 de lei după doar 20 de ani de activitate, ceea ce ar permite şi acordarea unor pensii decente, de nivel mediu, şi nu extrem de mici, cum se întâmplă la această oră”, a mai spus preşedintele FSE „Spiru Haret”.

Conducerea FSE „Spiru Haret” a cerut, miercuri, în mod oficial Ministerului Educaţiei să demareze procedurile de negociere a salarizării personalului din învăţământul preuniversitar. „Aşteptăm ca proiectul de lege privind salarizarea personalului din învăţământul preuniversitar şi universitar să fie dezbătut în Parlament în luna iulie. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că profesorii şi personalul nedidactic nu mai pot trăi cu nişte salarii foarte mici”, a mai spus Marius Nistor.AGERPRES