Liga Studenţilor (LS) din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi exprimă, într-un comunicat de presă remis marţi, nemulţumirea faţă de modul în care sunt organizate alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii şi Consiliile Facultăţilor şi solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice să intervină urgent în vederea soluţionării unor probleme.

Potrivit comunicatului citat, LS este nemulţumită că la majoritatea facultăţilor nu se cunosc nici datele şi nici sălile unde se vor desfăşura scrutinele, iar „acolo unde au fost organizate, totuşi, acestea sunt în bătaie de joc”. „Cel mai elocvent caz este Facultatea de Istorie, unde studenţii vor avea doar patru ore la dispoziţie pentru a-şi vota colegii, în condiţiile în care acestea se desfăşoară în sesiune, când studenţii pot ajunge mai greu la vot”, menţionează comunicatul citat.

O altă nemulţumire a celor de la Liga Studenţilor vizează metodologia de alegeri dar şi regulamentele interne ale universităţii. „Metodologia de alegeri şi regulamentele interne se schimbă doar atunci când anumite persoane din conducere au de profitat prin reducerea la tăcere a studenţilor. Se încearcă eliminarea din cursa electorală a studenţilor vocali, nesupuşi conducerii, care sunt fie lăsaţi cu restanţe, fie puşi sub ameninţarea de a susţine un anumit candidat la funcţia de rector. O parte dintre studenţii senatori sunt cumpăraţi cu promisiunea că vor fi favorizaţi la obţinerea unui post în universitate, asta dacă sunt obedienţi faţă de camarila totalitară domnului profesor Işan, actualul rector. Având în vedere că reprezentanţii studenţilor au drept de vot la alegerea rectorului şi a decanilor, miza este ca actuala conducere să îşi avantajeze favoriţii în cursa electorală”, a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte LS Iaşi.

Preşedintele Biroului Electoral din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), Vasile Cocriş, a declarat că nu a fost primită nicio sesizare din partea studenţilor instituţiei de învăţământ superior faţă de modul de organizare al alegerilor. Pe de altă parte, susţine acesta, ar fi o imixtiune ca reprezentanţii universităţii să se implice în organizarea şi modul de organizare a alegerilor reprezentanţilor studenţilor.

„Noi, ca Birou Electoral Central, avem obligaţia să aplicăm metodologia care a fost votată de Senat, Senat în care au fost şi reprezentanţii studenţilor. Această metodologie a fost publicată pe site-ul universităţii. (…) Există un calendar al alegerilor. Noi urmărim să se respecte acest calendar. De organizarea alegerilor studenţilor se ocupă studenţii, noi nu ne implicăm şi nu vrem să ne implicăm în aşa ceva. Ar fi o imixtiune. (…) În comunicat, studenţii se contrazic, pe de-o parte ne acuză că nu ne implicăm în organizarea alegerilor studenţeşti, pe de alta, acuză că sunt facultăţi care se implică. Sunt într-o gravă contradicţie”, a declarat Vasile Cocriş.

La rândul său, rectorul UAIC, Vasile Işan, afirmă că LS nu este recunoscută la nivel academic. „Această Ligă a Studenţilor nu reprezintă pe nimeni, decât o grupare de trei studenţi. Ei folosesc în mod abuziv această titulatură. În universitatea noastră sunt alte 20 de organizaţii şi ligi reprezentative pentru studenţi. Cred că reprezentanţii studenţilor sunt cei aleşi în structurile de conducere şi executive, adică în Senat, Consiliul de Administraţie şi Consiliile facultăţilor. Aceste organizaţii şi ligi sunt constituite în acord cu regulile universităţii şi cu legea. Eu nu ştiu ca această organizaţie să fie recunoscută de ceilalţi studenţi din universitate”, a declarat Vasile Işan, rectorul UAIC. AGERPRES