Elevii, studenţii şi doctoranzii etnici români din ţările învecinate sunt obligaţi să stea în izolare o lună de zile dacă vor să vină înapoi în Iaşi să îşi recupereze lucrurile din camerele de cămin, să îşi facă decazarea ori să se întoarcă la studii, semnalează Liga Studenţilor (LS) Iaşi într-un apel transmis marţi către guvernanţi.
Liga Studenţilor solicită Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să identifice soluţii pentru reîntoarcerea la studii, respectiv decazarea din cămine a tuturor studenţilor şi elevilor etnici români, indiferent dacă aceştia sunt în an terminal sau nu.
Liga Studenţilor cere şi ca transportul elevilor şi studenţilor să fie organizat de Inspectoratele Şcolare Judeţene şi de către autorităţile locale, prin intermediul unor curse speciale, având în vedere lipsa curselor comerciale între cele două maluri ale Prutului, dar şi către alte zone din Bucovina de Nord, Bugeac sau Timoc.
„Reglementările instituite de către autorităţi i-au lăsat iniţial pe etnicii români în afara excepţiilor privitoare la neintrarea în autoizolare timp de 14 zile, deşi au existat demersuri în Parlamentul României la adoptarea legii care reglementează regimul stării de alertă. (…) Astfel, studenţii care trebuie să se decazeze din căminele universităţilor sau care vor să se întoarcă pentru activităţi de cercetare care nu pot fi realizate la distanţă, doctoranzii şi cercetătorii sunt obligaţi în continuare să stea în autoizolare timp de 14 zile”, spun cei de la LS Iaşi, prin intermediul unui comunicat de presă.
Aceştia reamintesc faptul că unele universităţi au solicitat tinerilor, la jumătatea lunii martie, să îşi ia la plecarea acasă doar obiecte de strictă necesitate pentru o perioadă de două săptămâni.
„Acum, că se apropie sesiunea, studenţii au nevoie de materialele de învăţare şi cărţile pe care le-au lăsat în camerele de cămin, iar aceştia trebuie să restituie şi cărţile împrumutate de la biblioteci. Chiar dacă ar dori să stea în autoizolare 14 zile, studenţii etnici nu ar avea unde şi ar fi astfel obligaţi să îşi achite singuri costurile carantinei instituţionalizate. Mai mult, pentru a-şi putea recupera bunurile personale din cămine, studenţii etnici români, în mare parte basarabeni, sunt obligaţi să stea 14 zile în izolare în România, dar şi 14 zile acasă, în Republica Moldova. Pentru a fi remediată această problemă, Liga Studenţilor (LS IAŞI) propune Guvernului României ca toţi elevii, studenţii, studenţii-doctoranzi, cercetătorii şi cercetătorii post doctorali etnici români, în special, dar şi toţi etnicii români care deţin permis de şedere legală în România, în general, să poată intra în România dacă nu prezintă simptome asociate Covid-19, fără a fi obligaţi la o perioadă de izolare de 14 zile, astfel încât drepturile acestora la învăţătură şi informare, precum şi procesul de învăţământ şi de cercetare să nu fie afectate, respectiv dreptul acestora la muncă şi liberă circulaţie”, mai spun cei de la LS Iaşi.
Totodată, pentru a facilita transportul elevilor şi studenţilor în siguranţă, cei de la Liga Studenţilor propun ca Inspectoratele Şcolare Judeţene şi universităţile să organizeze curse speciale prin care transportul tinerilor etnici români să fie realizat în condiţii de siguranţă, având în vedere lipsa temporară a curselor comerciale dintre cele două maluri ale Prutului sau între România şi celelalte teritorii din Bucovina de Nord, Bugeac sau Timoc, actualmente aflate în afara graniţelor ţării dar locuite preponderent de români.
„Cel puţin 83% dintre cetăţenii actualei Republici Moldova sunt etnici români. Nu numai că au vocaţia cetăţeniei, dar ei prin drept istoric sunt de fapt tot cetăţeni ai României şi nu îi putem trata drept străini. A impune izolarea pentru cei care vin în special din Basarabia este ca şi cum am impune izolarea la trecerea dintr-un judeţ într-altul. Statul român trebuie să le ofere respect, protecţie şi să le garanteze respectarea drepturilor lor istorice şi constituţionale, recunoscându-le şi întărindu-le identitatea naţională românească”, a declarat Andrei Pricop, vicepreşedinte LS Iaşi. AGERPRES