Liga Studenților (LS IAȘI) critică politicile educaționale ale Guvernului, solicitând retragerea proiectului Strategiei Naționale de Educație Parentală 2018-2025 prin care se urmărește eliminarea din societate a „mentalităților conservatoare” și îngrădirea dreptului părinților de a-și educa copiii conform propriilor convingeri și valori. De asemenea, Liga critică organizațiile studențești care combat valorile tradiționale ale societății românești, promovând în numele tuturor studenților idei politice de sorginte marxistă.

Pe 11 iunie 2018, Ministerul Educației Naționale (MEN) a pus în dezbatere publică proiectul așa-numitei Stategii Naționale de Educație Parentală 2018-2025, cu scopul declarat de a crea o rețea de circa 7000 de educatori care, prin cursuri săptămânale adresate elevilor și părinților, să combată „mentalitățile conservatoare” și atitudinile care „idealizează familia tradițională”, cu scopul de a promova „o nouă cultură familială” bazată pe „diversitate”.

Strategia pleacă de la premisa că familia „nu este inteligibilă ca realitate obiectivă”, ea fiind „un produs socio-cultural” sau un „construct social”. Această idee aparține lui Theodor Adorno și Erich Fromm, membri ai celebrei Școli de la Frankfurt, care negau obiectivitatea existenței familiei ca celulă normativă și de bază a societății, susținând că este o „imaginație” nu o realitate concretă. Ideea a fost preluată sociologii Jaber F. Gubrium și James Holstein, care sunt citați în strategie, fiind practic asumată de către Guvern.

Proiectul stategiei a stârnit numeroase critici din partea părinților și a zeci de organizații non‑guvernamentale care au cerut retragerea imediată a proiectului, invocând, pe bună dreptate, faptul că Guvernul intervine în mod abuziv în viața privată a cetățenilor. Acesta încalcă libertatea de conștiință și de exprimare și dreptul părinților de a asigura educația copiilor potrivit propriilor convingeri, garantate de art. 29 și 30 din Constituția României și de art. 9 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum de art. 2 din procotocul adițional Convenției.

„Coaliția de guvernare, în conformitate cu politicile asistențialist-socialiste pe care le promovează, susținute de diferite ONG-uri și organizații studențești, induce în eroare opinia publică, identificând mai multe probleme ale familiei și sugerând că acestea pot fi rezolvate prin educație parentală. Or, este absolut evident că probleme precum sărăcia, mortalitatea infantilă sau fenomenul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate nu vor putea fi rezolvate sub nici o formă de această strategie. Guvernul urmărește de fapt prin Strategia Națională de Educație Parentală să intervină abuziv în viața privată a românilor, obținând, în contra drepturilor părintești, un control nepermis asupra educației copiiilor, cu scopul de a impune anumite idei și concepte, care atentează la libertatea de conștiință și de exprimare. Totodată, Liga Studenților va apăra întotdeauna libertatea de conștiință și libertatea de exprimare, protejând prin toate mijloacele posibile dreptul părinților de a-și educa copiii conform convingerilor lor filozofice și religioase, și va continua să reprezinte o voce conservatoare în rândul studențimii române”, a declarat Cosmin-Teodor Cotos, prim-vicepreședinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).