lsrs_gala_2013_2.jpgLiga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a anunţat marţi seară, la Gala LSRS 2013 desfăşurată la Palatul Parlamentului, lansarea unei strategii noi, intitulate SMART Diaspora, menită să faciliteze revenirea în ţară a absolvenţilor români din străinătate.

„Tinerii români pregătiţi peste hotare reprezintă o resursă strategică de care România are foarte mare nevoie”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele şi membru fondator al LSRS, care a menţionat că textul va ajunge şi pe masa autorităţilor. „Adesea, soluţiile la problemele României se cunosc, dar lipsesc specialiştii care să le pună în aplicare”, a explicat Burduja, absolvent al Universităţii Stanford.

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) vizează, în principal, cinci lucruri: accesul diasporei la concursurile din administraţia publică românească; reduceri fiscale la revenirea în ţară pentru o perioadă determinată; diaspora ca punte pentru investiţiile străine; transfer de cunoştiinţe şi bune practici prin intermediul unui corp de experţi din diaspora şi programe de fellowship şi internship în instituţiile de stat după modelul White House Fellows din SUA.

„Tinerii noştri şi-au măsurat talentul cu cei mai buni din străinătate şi au descoperit că nu sunt cu nimic mai prejos. Şi toţi vrem acelaşi lucru: o Românie din care să nu mai vrem să plecăm”, a subliniat liderul ONG-ului studenţesc care, în patru ani de existenţă, a ajuns la 7.500 de membri şi 30 de reprezentanţe şi filiale în întreaga lume.
Conţinutul strategiei a fost realizat în urma unor ample consultări la care au participat peste 200 de studenţi şi absolvenţi români din străinătate, membri ai LSRS, iar aceasta „are tot ce-i trebuie pentru a putea fi pusă în aplicare”, a conchis Burduja.

De asemenea, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a premiat în cadrul Galei desfăşurate pentru al patrulea an consecutiv studenţii români cu rezultate excepţionale. În cadrul Galei LSRS 2013, la care au participat peste 800 de invitaţi personalităţi din mediile academic, cultural, public şi privat, studenţi şi absolvenţi români şi membri LSRS din peste 30 de ţări, au fost oferite nouă premii:

1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Alexandra Olteanu (masterand – Şcoala Politehnică Federală de la Lausanne şi Universitatea Naţională din Singapore);

2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Gruia Bădescu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie);

3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Horia Ştefan Mania (Universitatea Princeton, SUA);

4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Paul Bogdan (Universitatea Carnegie Mellon, SUA);

5. Studentul Anului de pe Alte Continente – Călin Ciprian Andrei, (Universitatea de Arte Bucureşti);

6. Studentul Român Erasmus al Anului – Andrei Panaiotu (Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti);

7. Studentul Anului în România – Alexandru Călin (Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti);

8. Premiul Special în Arte „Sergiu Nicolaescu” – Mariei Niţulescu (Accademia di Belle Arti di Brera, Milano);

9. Marele Premiu: Studentul Anului din Lume – Sergiu Paşca (Universitatea Stanford, SUA), cercetător post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universităţi.