Consilierul de stat Ligia Deca a declarat că preşedintele Klaus Iohannis se va consulta în următoarele trei luni cu partidele politice pe marginea proiectului „România Educată”, care urmează să fie lansat miercuri, subliniind că s-a ajuns la un consens cu privire la priorităţile Educaţiei în următorii 12 ani, iar acest lucru va fi imposibil de ignorat de oricine vine într-o zonă de decizie în România.
„Lansăm după doi ani şi jumătate în dezbatere publică documentele rezultate după atâta consultare şi după atâta muncă a tuturor celor care au reprezentat entităţile implicate în grupurile de lucru. Vom avea un document cu o viziune pentru anul 2030 vizavi de educaţia din România, o strategie cum să ajungem la acea viziune şi şapte rapoarte tehnice pe temele anunţate încă de la începutul celei de-a doua etape. Ne dorim ca aceste documente să stea în dezbatere publică, să primim tot ceea ce oamenii au să ne spună pe ele pentru a lansa o variantă finală anul viitor. (…) În această perioadă, preşedintele României va discuta cu partidele politice, dar şi cu mediul Executiv şi parlamentari în ideea în care orice viitoare lege a Educaţiei sau alt tip de iniţiativă legislativă care vizează educaţia sau cercetarea să aibă la bază rezultatele proiectului ‘România Educată’. Ar fi şi greu să nu fie aşa pentru că în cadrul proiectului au fost implicaţi toţi actorii din Educaţie, dar şi mediul asociativ, mediul ONG şi mediul privat. Noi credem că am reuşit să ajungem la un consens pe priorităţile pe care ar trebui să le aibă Educaţia în următorii 12 ani şi acest lucru cred că va fi imposibil de ignorat de oricine vine într-o zonă de decizie în România. (…) Cred că este imposibil să nu le iei în seamă pentru că există o dorinţă foarte mare în societate ca Educaţia să devină într-adevăr o prioritate şi cred că nu putem avea un proiect real de ţară fără o bază educaţională solidă”, a spus Ligia Deca, după ce a participat la „Hour of Code 2018”, un eveniment de educaţie IT.
Ea a precizat că priorităţile proiectului „România Educată” vizează cariera didactică, managementul educaţional, echitatea, învăţământul profesional şi tehnic, învăţământul superior, evaluarea elevilor şi studenţilor şi educaţia timpurie.
„Programarea pentru copii este extrem de importantă, noi am văzut-o în contextul provocărilor societale şi al răspunsului educaţiei faţă de ele. Ne propunem ca în perioada următoare cât documentele stau în dezbatere să avem chiar un eveniment dedicat. Există deja iniţiative în mediul privat vizavi de cum îşi imaginează companiile şi cum au prognozat companiile că va arăta mediul economic şi societatea la 20 – 30 de ani de acum încolo şi cum ar trebui să răspundă Educaţia în acest context, iar un eveniment vizavi de rolul digitalizării în Educaţie va fi premergător lansării rezultatelor finale ale proiectului (n.r. – ‘România Educată’) anul viitor”, a spus consilierul de stat. AGERPRES