Ligia Deca, consilier de stat în cadrul Departamentului educație și cercetare al Administrației Prezidențiale, a declarat că trebuie să existe o investiție publică constantă pentru formarea inițială și continuă a profesorilor.

Este excepțional că reușim să folosim fondurile europene pentru a ne atinge obiectivele în ceea ce privește educația, însă pentru chestiunile fundamentale de tipul ajutării copiilor din medii sărace să rămână în școală sau formarea continuă și de ce nu și inițială a profesorilor ar trebui să nu ne bazăm exclusiv pe fonduri europene și să existe o investiție publică constantă, predictibilă, care să ne asigure acea sustenabilitate„, a susținut Deca la evenimentul de lansare a Monitorului educației și formării 2017.

Ea consideră că este nevoie de măsuri de încurajare a migrației cadrelor didactice calificate către școlile din comunități dezavantajate. Deca crede că trebuie să se lucreze mai mult cu familiile, deoarece s-a demonstrat în diverse proiecte că, dacă acestea sunt convinse de valoarea educației, riscurile ca un copil să părăsească școala sunt mult reduse.

În opinia sa, profesorii buni nu sunt doar aceia care reușesc să ridice performanța copiilor olimpici. „Ne mândrim cu olimpicii pe care îi avem, însă în egală măsură ar trebui să ne mândrim cu performanțele medii ale elevilor din România și ar trebui să răsplătim profesorii care reușesc să facă acest lucru posibil, adică să ridice, să aducă valoare adăugată pentru toți copiii din clasă, nu numai pentru aceia din prima bancă, care știm cu toții că au parte și de sprijin din familie și de, probabil, niște premise favorabile (…) Profesorii buni cred eu că nu sunt doar aceia care reușesc să ridice performanța copiilor olimpici, ci sunt care merg în zonele în care se ajunge greu, în care autoritatea publică locală nu are atâtea resurse pentru educație”, a adăugat Deca. AGERPRES