deca_ligia.jpgCreşterea atractivităţii carierei didactice, o programă şcolară simplificată, continuitate legislativă şi o finanţare constantă a sistemului de învăţământ sau implicarea în sistemul de învăţământ a tuturor factorilor – elevi, cadre didactice, părinţi, autorităţi locale, inclusiv obligativitatea prezenţei părinţilor la şedinţa cu părinţii au fost câteva dintre ideile discutate luni la cea de-a treia dezbatere regională din cadrul proiectului „România Educată”.

„Cred că dezbaterea de azi ne-a adus mai aproape să avem o serie de soluţii de regândire a carierei didactice, atât din punct de vedere al pregătirii iniţiale şi continue, cât şi a parcursului de carieră şi a evaluării. Au venit foarte multe idei, multe dintre ele care se pot transpune în nişte programe concrete pe care sperăm noi că cei care sunt în măsură să avanseze soluţii legislative sau de regulament să o poată face. Este o prioritate atât pentru domnul preşedinte Klaus Iohannis, aşa cum a anunţat-o săptămâna trecută, cât şi pentru noul ministru al educaţiei, şi de aceea dezbaterea a venit într-un moment deosebit de propice, plus că avem vara la dispoziţie să cristalizăm ceea ce s-a dezbătut astăzi, aici”, a declarat, la finalul dezbaterii, Ligia Deca, consilier de stat, Departamentul Educaţie şi Cercetare, Administraţia Prezidenţială.

Reprezentatul Administraţiei Prezidenţiale, dar şi alţi participanţi la dezbatere s-au arătat mulţumiţi de ideile care s-au concretizat la finalul discuţiilor, de temele abordate şi de iniţiativa lansării proiectului „România Educată”.

La deschiderea dezbaterii regionale a fost prezent şi ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru.
La dezbateri au participat elevi, părinţi, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, reprezentanţi ai Departamentului Educaţie şi Cercetare – Administraţia Prezidenţială, ai Agenţiei Române pentru Asigurarea calităţii în Învăţământul Preunivesitar, reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Educaţie.
Tema dezbaterii, care s-a desfăşurat la Universitatea „Transilvania” din Braşov, a fost „Cariera didactică în învăţământul preuniversitar”. AGERPRES