Consilierul de stat Ligia Deca, șef al Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, subliniază că ministrul Educației, Pavel Năstase, a recunoscut că este absolut necesară validarea tuturor directorilor de unități școlare prin concurs în viitor.

„Am discutat cu domnul ministru Pavel Năstase referitor la situația numirii foștilor directori de școli care nu s-au prezentat la concurs sau nu l-au promovat. Am primit asigurări că ni se va transmite evidența unor astfel de numiri excepționale, împreună cu motivația pentru fiecare caz în parte, ceea ce denota clar înțelegerea problemei în discuție de către ambele părți. Din start, discuția s-a axat pe cazurile în care nu există directori numiți prin câștigarea concursului, domnul ministru recunoscând faptul că este absolut necesară validarea tuturor directorilor prin concurs în viitor”, a declarat Ligia Deca.

Ea a subliniat că Administrația Prezidențială așteaptă situația solicitată din partea Ministerului Educației Naționale pentru a clarifica necesitatea și oportunitatea acestor numiri. „Consider în continuare că în orașe precum București este greu de crezut că nu pot fi găsite alte persoane care să fie numite temporar director în afara celor care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat”, a completat consilierul de stat.

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a afirmat că a discutat cu consilierul de stat Ligia Deca problema legată de ocuparea prin derogare a posturilor de directori de unități de învățământ preuniversitar, lucrurile clarificându-se. „Am primit și de la Președinție, am discutat, s-a clarificat. Nu se înțelesese ce se întâmplă. Toată lumea a crezut că anulăm concursul, că punem pe posturi pe cei care au fost înainte. Niciun post nu se mai ocupă decât prin concurs, nu se mai ocupă prin numire. Prin numire temporar doar. În cazul în care cineva este bolnav, inspectorul general deleagă, numește temporar până la revenire”, a declarat ministrul Educației, Pavel Năstase.

Anterior, Ligia Deca anunțase că Administrația Prezidențială a solicitat ministrului Educației, Pavel Năstase, situația directorilor unităților de învățământ numiți prin derogare, menționând că o derogare generală este inoportună. „Sperăm ca cei care vor fi puși în funcție să fie numai pe termen redus și numai în cazul în care efectiv nu se poate altfel. În niciun caz nu dorim să fie dat un semnal în sistem că și dacă ignori un concurs care își dorește tocmai profesionalizarea managementului școlar poți reveni ca director”, a declarat șeful Departamentului Educație din Administrația Prezidențială.

Numirea în funcții a directorilor de școli fără concurs este „periculoasă” pentru sistemul de învățământ, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, arătând că șeful statului așteaptă de la Ministerul Educației o listă a acestora. „Există o comunicare cu Ministerul Educației și se dorește a ajunge aici, la noi, pe biroul domnului președinte această listă (n.r. — a directorilor repuși în funcție, cu derogare de la concurs), întrucât este un semnal negativ în legatură cu modul în care funcționează acest sistem foarte important, al Educației, supus unei astfel de decizii. Semnalul negativ conduce spre ideea unei posibile deprofesionalizări, în contextul în care directori, foști directori care nu au trecut un examen ajung să ocupe din nou acele funcții. Cred ca fiecare român poate să înțeleagă cam cât de periculos este acest lucru pentru sistemul de educație din România, pe care toți ni-l dorim mai performant. Cu atât mai mult, e rolul președintelui să se asigure că nu există astfel de derapaje într-un sistem esențial pentru un stat sănătos”, a afirmat Dobrovolschi, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni. AGERPRES