Limba chineză va fi studiată, opţional, în acest an şcolar de elevi din trei şcoli din Râmnicu Vâlcea, în urma unui acord de colaborare între Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Cursurile vor fi susţinute de o profesoară din China şi ele se vor desfăşura, pentru început, la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” chiar din această săptămână.

„Proiectul va fi găzduit pe o perioadă de doi ani. Va fi o doamnă, o chinezoaică, venită prin activitatea de voluntariat în cadrul Institutului Confucius, care va lucra cu elevi de la noi din şcoală dar şi cu elevi din alte unităţi de învăţământ din municipiu. Nu ştiu exact câţi copii vor fi în grupă şi care va fi programul pentru că acestea sunt detalii pe care le vor stabili organizatorii în momentul în care va începe proiectul propriu-zis. Sunt însă foarte mulţi copii care îşi doresc să să înveţe limba chineză şi care s-au înscris deja pentru orele acestea”, a precizat directorul Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari”, Isabela Ioniţă.

Reprezentanţii Institutului Confucius din Sibiu dau asigurări că numărul profesorilor va fi suplimentat dacă va fi nevoie. „În cadrul acordului scrie foarte clar că, dacă niciuna dintre cele două părţi nu denunţă acest acord, el va continua pe noi termene. Noi o să nominalizăm unul, doi profesori şi, în funcţie de încărcarea pe care trebuie să o aibă săptămânal, se va stabili şi numărul de clase care vor începe. Dacă pe parcurs vom constata că sunt doritori mai mulţi vor aduce mai mulţi profesori din China”, a declarat directorul institutului din cadrul universităţii sibiene, Constantin Oprean.

Celelalte două şcoli din Râmnicu Vâlcea care au fost incluse în acest proiect pilot, susţinut şi de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, sunt Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab”. AGERPRES