profesor_matematica.jpgÎn şcolile din judeţul Harghita se înregistrează o lipsă de profesori calificaţi de matematică, probleme mai mari fiind semnalate în zona Topliţa, unde la catedră predau mulţi pensionari sau suplinitori.

Inspectorul de matematică Hodgyai Laszlo a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că această situaţie persistă de câţiva ani, în condiţiile în care tot mai puţini absolvenţi tineri de matematică sunt interesaţi să intre în învăţământ. „Sunt mari probleme în zona Topliţei, la matematică, sunt mulţi profesori care de ani de zile sunt pensionari şi sunt angajaţi ca suplinitori, sau sunt angajaţi suplinitori necalificaţi. Situaţia aceasta persistă deja de câţiva ani şi speranţe nu prea avem să se rezolve. Şi asta pentru că (…) vin puţini candidaţi pentru a fi profesori şi pentru matematică vin şi mai puţini, iar perspectiva este destul de sumbră”, a spus Hodgyai Laszlo.

Acesta a precizat că, în prezent, această problemă se resimte cel mai tare în zona Topliţa, dar o situaţie similară se va înregistra în curând şi la Cristuru Secuiesc şi în alte părţi ale judeţului, întrucât, în următorii ani, se vor pensiona 20 de profesori de matematică. „Probabil că satele se vor goli de profesori calificaţi. În anii trecuţi, am avut profesori pensionari chiar şi la oraşe, acum nu avem această situaţie”, a explicat inspectorul de matematică.

Datele statistice arată că anual doar patru- cinci candidaţi noi vin la concursurile pentru posturile vacante de matematică. Inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a punctat că elevii talentaţi la matematică se îndreaptă, cu precădere, către facultăţile de informatică sau către profesii mai bine plătite. „Cei care stau bine la matematică nu e sigur că vor să devină profesori. Ei merg la informatică, la politehnică, la alte facultăţi în care se cere serios matematica, dar nu vor să devină neaparat profesori. (…) Pentru că salariile ştiţi cum sunt iar un informatician începător câştigă cât doi sau trei profesori începători la un loc”, a afirmat inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig.

Potrivit datelor furnizate de inspectorul responsabil cu resursele umane de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Waczel Ferenc, în acest an s-au înscris 15 candidaţi pentru cele 23 de posturi vacante de profesor de matematică. În judeţ sunt, în total, 368 de posturi vacante pentru care s-au înscris aproximativ 660 de candidaţi. Cea mai mare concurenţă se înregistrează pentru cele 55 de posturi de educatoare, secţia maghiară, pentru care s-au înscris circa 170 de candidaţi, dar şi pentru învăţători limba maghiară, unde sunt 45 de posturi şi aproximativ 125 de candidaţi. AGERPRES