clasa_goala.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a declarat joi că absenteismul de la examenul de bacalaureat este cauzat de dispariţia liceelor tehnice din sistemul de învăţământ, în opinia sa absolvenţii îngroşând rândurile şomerilor „tocmai pentru că n-au terminat o şcoală care asigură specializări pliate pe cerinţele pieţii”.

„O primă constatare dureroasă: aproape 10% dintre absolvenţi, conştienţi de precaritatea asimilării materiei şcolare, au renunţat să se prezinte la confruntarea cu bacalaureatul. Este, deci, momentul când lipsa de consiliere a tinerilor de a-şi trasa drumul corect către o carieră de succes încă de la terminarea anilor gimnaziali se răzbună dureros. Cea mai mare greşeală s-a produs atunci când grupurile şcolare de tradiţie profilate pe domenii tehnice şi economice care absorbeau elevii cu înclinaţii practice şi pregăteau forţă de lucru calificată au fost transformate în licee. Rezultatul? Absolvenţii au îngroşat rândurile şomerilor tocmai pentru că n-au terminat o şcoală care asigură specializări pliate pe cerinţele pieţii. La ultima bursă a locurilor de muncă din Vâlcea destinată absolvenţilor de studii universitare şi liceale, de exemplu, au fost înscrişi nu mai puţin de 729 absolvenţi de liceu”, a afirmat Ion Cîlea.

El spune că una dintre şanse o acordă Legea Uceniciei din 6 decembrie 2011 ale cărei prevederi, dacă sunt urmate, permit atestarea unei pregătiri şi specialităţi, precum şi înregistrarea tânărului la un centru autorizat de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale. „Tot în sprijinul persoanelor inactive cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani vine şi noul Ghid al Solicitantului făcut public de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), potrivit căruia, prin schema de garanţie în cadrul Domeniului de intervenţie 5.1, li se oferă tinerilor finanţare pentru implementarea unui proiect. În acest caz, se subînţelege că tinerii ar trebui să ia în calcul şi varianta iniţierii unor afaceri pe cont propriu mergând mai ales pe linia acoperirii unor servicii deficitare”, a adăugat preşedintele CJ Vâlcea.

Printre alte soluţii, Ion Cîlea a menţionat şi alternativele de integrare într-o activitate pentru absolvenţii de liceu din mediul rural. „Exemplul cel mai la îndemână îl oferă start-up-ul în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală prin Măsura 112 – instalarea tinerilor fermieri, pe baza căreia se poate solicita şi obţine finanţare de la Uniunea Europeană pentru o serie de activităţi precum modernizarea fermelor pomicole sau a tehnologiilor de producţie apicolă, extinderea fermelor de legume, creşterea şi diversificarea producţiilor agricole şi altele. În sprijinul tinerilor absolvenţi pot veni şi autorităţile locale prin înfiinţarea unor întreprinderi sociale de genul celor prevăzute în Programul european RURES (Spaţiul Rural şi Economia Socială din România)”, a subliniat Ion Cîlea.
În judeţul Vâlcea, 10% dintre absolvenţii de liceu nu s-au înscris la examenul de bacalaureat în acest an. AGERPRES