Compendiul introductiv pentru gimnaziu – clasa a V-a a fost distribuit în 20 de judeţe, urmând să ajungă în această săptămână în toate şcolile din ţară, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop.

Este un document care astăzi a plecat către 20 de judeţe, săptămâna aceasta va ajunge în fiecare unitate şcolară în care avem clasă de a V-a. Evident un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă şi pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase. Sunt cele şase arii curriculare la care avem contestaţii astăzi. Astăzi de dimineaţă au plecat cu ajutorul Poştei Române 82.200 de exemplare către 20 de judeţe, în special cele din Nord-Est şi Nord-Vest, care sunt mai depărtate de Bucureşti. Până în data de 8 septembrie vor ajunge toate aceste compendii în unităţile şcolare pentru copiii din clasa a V-a„, a afirmat reprezentantul MEN.

El a spus că tipărirea compendiului a costat 4 lei, iar transportul 14 bani per exemplar, în total fiind tipărite 177.000 de exemplare. Costul total al celor 177.000 de exemplare este de 732.780 lei, bani oferiţi de MEN.

Demnitarul a precizat că noul compendiu este util pentru clasele a V-a în primele opt săptămâni din primul semestru. „Evident, aşteptăm cu interes finalizarea contestaţiilor pentru că s-au depus contestaţii la manuale de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre aceste 15 discipline s-au deblocat 3. Urmează pentru celelalte 13 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea achiziţiilor publice”, a susţinut Liviu Pop, care a menţionat că acest volum are 296 de pagini şi este structurat pe şase arii curriculare.

Întrebat cum vor decurge lucrurile în cazul în care după opt săptămâni nu vor fi gata manualele de clasa a V-a, Pop a spus că ar putea să se tipărească un alt compendiu. „Sper ca în opt săptămâni să avem soluţionată situaţia manualelor de clasa a V-a. Acest compendiu va fi public şi în format electronic pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei începând de astăzi. (…) Când s-a făcut compendiul s-a ţinut cont de programa şcolară”, a explicat demnitarul.

Directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Ciprian Fartuşnic, a spus că noua resursă este dedicată elevilor şi a precizat că „acoperă” toate disciplinele unde au fost contestaţii la manuale. Fartuşnic a mai afirmat că realizarea acestui ghid a durat aproximativ o lună şi jumătate. Întrebat ce părere are despre posibilitatea editării manualului unic, el a menţionat că discuţia este „un pic prematură”. AGERPRES