pop liviu.jpgSecretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Marian Pop, prezent vineri la Bistriţa, a declarat că intenţia Guvernului de a plafona salariile cadrelor didactice este o dovadă a „incapacităţii şi a lipsei de profesionalism” a Executivului.

„Ceea ce vrea să facă Guvernul României în momentul de faţă nu ne dovedeşte decât incapacitatea Guvernului şi lipsa de profesionalism. În fapt, ce doreşte? Să modifice propria-i Lege a salarizării unitare. Dacă dorea Guvernul României să facă ordine în sistemul de salarii, putea să facă lucrul acesta inclusiv prin legea de anul trecut, pentru că acest guvern a dat până acum două legi ale salarizării unitare”, a spus Pop.

Secretarul general al FSLI este de părere că, prin această măsură, vor fi „şterse cu buretele” cele peste 60.000 de sentinţe judecătoreşti favorabile dascălilor, care au obţinut majorarea salariilor cu 50% în baza Legii 221/2008 şi a Legii salarizării unitare.


„Prin actul normativ pe care Guvernul doreşte să îl înainteze se doreşte diminuarea salariilor cu 33% pentru colegii care au câştigat în instanţă acest drept şi care astăzi sunt în plată, unii din iunie anul trecut, iar pentru toţi ceilalţi colegi ai noştri, care urmează în perioada imediat următoare să câştige aceste drepturi salariale, să fie şterse cu buretele. Acesta este de fapt actul normativ pregătit de către Guvernul României: punerea la coş, dacă putem folosi un termen neacademic, a tuturor sentinţelor din România exprimate şi de instanţele de fond, şi de recurs”, a mai spus Pop.


Reprezentantul FSLI a reamintit faptul că Legea 221/2008 este contestată în prezent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi a adăugat că noul act normativ, privind plafonarea salariilor, va fi atacat la Curtea Constituţională şi în instanţele româneşti şi cele internaţionale. Liviu Marian Pop a susţinut că persoanele care nu vor respecta sentinţele judecătoreşti încalcă prevederile Codului Penal şi că ar trebui ca inclusiv reprezentanţii justiţiei să se pronunţe în acest caz.


„Pentru toţi cei care nu respectă sentinţele sau fac imposibilă respectarea sentinţelor la nivel judeţean vom acţiona pe căile penale, pentru că altele nu avem, începând cu ministrul Educaţiei şi cu acei inspectori şcolari generali care vor da curs nerespectării sentinţelor din România. În acelaşi timp, normal ar fi ca din partea CSM, din partea procurorului general al României să se ia o atitudine, pentru că chestiunea aceasta, de imixtiune a politicului în sentinţele judecătoreşti, cred că e unică în Uniunea Europeană”, a apreciat Pop. În opinia secretarului general al FSLI, principalul vinovat de situaţia creată este ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Principalul vinovat de situaţia din momentul de faţă nu este Guvernul României, ci ministrul Educaţiei, care nu este capabil, nu a fost capabil să-şi susţină un buget corect pentru Ministerul Educaţiei, de aceea s-a ajuns în situaţia de la Suceava şi Botoşani. Un ministru al Educaţiei care a luat poziţia de yesman, acceptând să reducă posturi cât se doreşte de multe, să se mărească numărul de clase şi de grupe, un ministru care nu a apărat niciodată, de când este la conducerea acestui minister, corpul profesoral şi educaţia din România”, a mai declarat Pop. Potrivit lui Liviu Marian Pop, FSLI va realiza un referendum în rândul celor peste 200.000 de membri de sindicat pentru a stabili ce măsuri de protest se impun în acest context. AGERPRES