universitatea-din-suceava.jpgO echipă de studenţi ai Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a obţinut locul doi la competiţia internaţională de tehnologii ale realităţii virtuale şi augmentate „Virtual Fantasy”, categoria Limited Time, parte a evenimentului ştiinţific şi industrial „Laval Virtual 2015”, a declarat prof univ dr ing Graur Adrian

La competiţia, ce s-a desfăşurat săptămâna trecută în localitatea franceză Laval şis-a întins pe parcursul a 30 de ore, studenţii Constantin Sandu, Sergiu Grigoriev şi Deryck Lucian Tomiuc, înscrişi la studii de licenţă şi de masterat în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, au reuşit să-şi demonstreze capacităţile tehnice, de lucru în echipă şi de rezistenţă la efort intelectual susţinut. Au avut ca rezultat implementarea unei aplicaţii interactive 3D de tip muzeu virtual, ce poate fi explorat folosind echipamente de urmărire a privirii utilizatorului şi tehnici de recunoaştere a semnalelor electrice la nivelul scoarţei cerebrale.

Soluţia implementată de echipa USV a primit un premiu special din partea juriului, care a apreciat conceptul nou propus de studenţi, precum şi profesionalismul prezentării acestora, echipa clasându-se pe locul doi în ierarhia celor 15 echipe participante.

USV este la prima participare la această competiţie şi a avut o echipă mai mică numeric în raport cu celelalte universităţi participante, care au avut între 4 şi 7 studenţi în echipă. Studenţii au fost selectaţi pentru acest concurs ca urmare a rezultatelor obţinute în cadrul unei competiţii asemănătoare organizată în octombrie 2014 la USV – 25h@USV -, în cadrul căreia participanţii au avut la dispoziţie 25 de ore pentru a-şi demonstra abilităţile tehnice şi de creativitate în lucrul cu noile tehnologii.
Reuşita deosebită a echipei USV este confirmată de faptul că „Laval Virtual” este unul dintre evenimentele majore pe plan internaţional în ceea ce priveşte realitatea virtuală şi augmentată (aflat la a 17-a ediţie, în 2015), adunând în fiecare an cercetători şi companii de prestigiu din aceste domenii.
Pe perioada şederii la Laval, Asociaţia Laval – Suceava a asigurat cazarea echipei USV într-o perioadă de maximă aglomerare pentru oraş, generată chiar de atracţia exercitată de evenimentul expoziţional „Laval Virtual”, unde aproximativ 150 de companii din întreaga lume au expus tehnologii de realitate virtuală şi augmentată.

Adrian Graur, cel care a fost alături de studenţi în deplasare, fost rector al USV, consideră această participare la competiţia ”Laval Virtual 2015” drept una importantă pentru validarea într-un context internaţional competitiv a cunoştinţelor şi competenţelor tehnice, hardware şi software, ce pot fi dobândite de studenţi în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din Suceava. AGERPRES